Categorieën

Service

Eindverantwoordelijke brandweer: 'Traditie eindigt in tragedie'

Eindverantwoordelijke brandweer: 'Traditie eindigt in tragedie'
Nieuws

Eindverantwoordelijke brandweer: 'Traditie eindigt in tragedie'

  • Redactie
  • 29-12-2023
  • Nieuws
Eindverantwoordelijke brandweer: 'Traditie eindigt in tragedie'

REGIO - Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio, waarin de brandweer en ambulancezorg samenwerken, voorziet 'ongelukken' tijdens de jaarwisseling. Littooij pleit al lange tijd voor verandering in de manier waarop Nederland oud en nieuw viert. Het zou niet zo moeten zijn dat op zo'n avond in het Rijnmondgebied 550 mensen aan het werk zijn om branden te blussen en gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren, zo stelt hij.

“We zijn er weer klaar voor, zoals je van ons mag verwachten. Al is het eigenlijk van de zotte dat er zoveel mensen klaar moeten staan voor een feestje van een paar uur,” aldus Littooij. “Het is geen geheim, maar ik ben geen voorstander van consumentenvuurwerk. Dit is allang niet meer onschuldig en veroorzaakt veel schade en letsel. Laat vuurwerk over aan professionals en laat onze mensen vooral veilig hun werk kunnen doen is mijn dringende oproep.” De chef van de acute hulpverlening in de Rijnmond voorziet dat 'op een aantal plaatsen, de traditie zal eindigen in een tragedie'.

"In de gemeenten Rotterdam en Schiedam is een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Er is deze jaarwisseling echter geen landelijk vuurwerkverbod van kracht. Dit brengt zorgen met zich mee", schrijft Littooij aan de regioburgemeesters. Die zorgen betreffen met name de verwerking van meldingen met grote spoed.

De meldkamers van de brandweer en ambulancedienst werken dit jaar met achttien centralisten om het grote aantal meldingen te kunnen verwerken. Niet spoedeisende meldingen voor de brandweer worden door drie lokale meldkamers, in Vlaardingen, Barendrecht en op Goeree-Overflakkee, afgehandeld. Dit om de werkdruk op de meldkamer te verlichten. Verleden jaar kreeg de brandweer 679 meldingen binnen, waarvan het overgrote deel container- en kleine buitenbranden. Ambulancepersoneel had het vooral na middernacht druk. In totaal kregen zij 265 oproepen voor hulp.

In oudjaarsnacht staan bij de brandweer 220 vrijwilligers en 134 beroepsmensen klaar. Alle kazernes en voertuigen van de brandweer zijn volledig bezet. Bij de ambulancedienst zijn 25 ambulances beschikbaar, dat zijn er acht meer dan normaal. Voor eventuele grote incidenten zijn daarnaast ook nog 32 piketfunctionarissen inzetbaar.