Categorieën

Service

Elzen Schipluiden - voorlopig - gered

Elzen Schipluiden - voorlopig - gered
Nieuws

Elzen Schipluiden - voorlopig - gered

  • Redactie
  • 07-09-2021
  • Nieuws
Elzen Schipluiden - voorlopig - gered

Foto: Midden-Delfland Vereniging


MAASSLUIS - De bewoners van Schipluiden - en alle mensen uit omliggende steden en dorpen die er graag komen - kunnen voorlopig nog genieten van de laatste negen elzen aan de Dorpsstraat.

Dit laat de Bomenstichting weten. "Wij feliciteren de bewoners met deze positieve ontwikkeling", zegt Piet van der Eijk van de stichting. Het Hoogheemraadschap Delfland besloot de aanvraag van een kapvergunning in te trekken.

Van der Eijk is opgelucht. Met vertegenwoordigers van andere organisaties streed hij de laatste tijd hard om de dreigende kap van de karakteristieke bomenrij te voorkomen.

Het hoogheemraadschap wilde de rij bomen rooien vanwege de kadeversterkingen in Schipluiden. Het trok echter de aanvraag van de kapvergunning in, na informatie dat de gemeente Midden-Delfland de aanvraag op basis van de huidige stand van zaken zou afwijzen.

Naast de Bomenstichting zijn de Historische Vereniging Oud-Schipluiden, stichting Midden-Delfland is Mensenwerk en de Midden-Delfland Vereniging betrokken bij de strijd voor behoud van de negen bomen. Zij wendden zich gezamenlijk tot college en gemeenteraad, en gingen constructief in overleg met Delfland. 

Nagenoeg alle andere bomen aan de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade zijn al weg voor de kadeverbetering van de Gaag. Voor de monumentale Dorpskerk zou het een heel kaal en kil gezicht worden als de bomen weg zijn, zo vonden de betrokken organisaties. Het kerkbestuur was daarom eerder ook al in de pen geklommen en stuurde een brief aan de gemeente.

Des te meer omdat aan de Schipluidenaren tijdens informatiebijeenkomsten was toegezegd dat de gezonde elzen behouden konden worden. De bomen zijn beeldbepalend voor de entree van het dorp. Zonder de elzen zou Schipluiden op die plek eenblote billengezicht krijgen, zo vinden velen.