Categorieën

Service

Franciscus verlaagt IC-capaciteit vanwege ziek personeel

Franciscus verlaagt IC-capaciteit vanwege ziek personeel
Gezond

Franciscus verlaagt IC-capaciteit vanwege ziek personeel

  • Redactie
  • 01-11-2021
  • Gezond
Franciscus verlaagt IC-capaciteit vanwege ziek personeel
REGIO - Het Franciscus Gasthuis en Vlietland heeft de capaciteit op de twee Intensive Care-afdelingen met een derde teruggeschaald. Oorzaak is een ziekteverzuim van twintig procent. In het Vlietland zijn momenteel vier bedden open, in het Gasthuis acht. Normaliter zijn dat er in totaal achttien.

Dat stelde longarts Wessel Hanselaar van het ziekenhuis zondag in het programma Buitenhof op NPO1. Hij zei daarbij een dergelijke situatie ‘nooit eerder' te hebben meegemaakt. ,,Waar we in de eerste golf een enorme opschaling hebben gedaan van IC-bedden, is het nu juist eerder naar beneden bijgesteld ten opzichte van toen we begonnen met de Coronacrisis. We hebben minder capaciteit nu dan normaal gesproken'', aldus de arts, tevens lid van het Outbreak Management Team van het ziekenhuis.

Die gekrompen capaciteit kan voor grote problemen zorgen nu het aantal opnames als gevolg van coronabesmetting weer toeneemt. In feite doen die zich nu al voor. ,,Elke dag kijken we: past het nog? Kunnen alle geplande operaties doorgang vinden?'' Volgens de longarts stijgt het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen nu al. ,,De laatste anderhalve week zien we een forse stijging. We hoopten dat het vaccin dat zou verhinderen, dat het zou voorkomen dat mensen zo ziek zouden worden dat ze naar het ziekenhuis moesten. Maar dat valt tegen.'' Met name ongevaccineerden moeten naar het ziekenhuis voor behandeling, zo stelt de longarts. ,,Een soort van groepsimmuniteit, waar wel eens over gespeculeerd is, daar is geen sprake van.''

In het Franciscus heeft men net als elders de ervaring dat het aantal opnames zo’n twee weken achterloopt op het aantal geconstateerde coronabesmettingen. De stijging van het aantal besmettingen in de afgelopen week belooft daarom weinig goeds voor de ziekenhuizen. Daarom worden in het ziekenhuis de draaiboeken voor wat betreft de triage van patiënten weer voor de dag gehaald. Minder dringende medische behandelingen worden uitgesteld, maar ook voor de behandeling van coronapatiënten kan het zo worden dat keuzes moeten worden gemaakt wie wel en wie niet op te nemen.

Hanselaar stelde in Buitenhof voorstander te zijn van een derde vaccinatie. Tot dusver komen daar in Nederland alleen de meest kwetsbaren voor in aanmerking. ,,Maar ik kan me goed voorstellen dat we dat ook voor gezondheidspersoneel binnenkort gaan doen. Want het ziekteverzuim onder deze mensen loopt enerzijds op door burnoutachtige klachten bij mensen die ‘langdurig overvraagd zijn’ met de zorg voor coronapatiënten, maar ook door besmettingen met het virus. De zorgmedewerkers zijn vooral begin dit jaar ingeënt en je ziet nu onder hen weer wat zieken ontstaan.''