Categorie├źn

Service

Geen oplaadpunten in lantaarnpalen

Geen oplaadpunten in lantaarnpalen
Nieuws

Geen oplaadpunten in lantaarnpalen

  • Redactie
  • 15-04-2022
  • Nieuws
Geen oplaadpunten in lantaarnpalen
MAASSLUIS – Er komen geen oplaadpunten voor elektrische auto’s en fietsen in straatverlichting in Maassluis. Dat meldt  het Maassluise college naar aanleiding van een motie die in november 2021 in de gemeenteraad werd aangenomen.

Met die motie verzocht de gemeenteraad het college te onderzoeken of de elektrische infrastructuur ruim toereiken is voor het toekomstig elektriciteitsgebruik. Daarbij zou het college volgens de gemeenteraad rekening moeten houden met terug levering van energie die gewonnen wordt uit zonnepanelen en om deze energie op te slaan. Straatverlichting zou bovendien kunnen dienen als een oplaadpunt voor auto’s en fietsen.

Stedin

Het college heeft de vraag voorgelegd aan netleverancier Stedin. ,,Volgens Stedin is de huidige capaciteit van ons netwerk op dit moment voldoende en hebben wij nog ongeveer de helft van de beschikbare capaciteit beschikbaar”, aldus het college. Het is afhankelijk van de nieuwe ontwikkelingen welke impact het heeft op de capaciteit van de stations en netten.

,,Daarmee hebben wij feitelijk nog geen concreet antwoord op de vraag naar toekomstbestendigheid”, erkent het college. ,,Voor een daadwerkelijk onderzoek naar het effect van nieuwe ontwikkelingen dient meer concrete informatie voorhanden te zijn, waarover wij nu niet de beschikking hebben.”

Oplaadpunten

Het is volgens het college niet wenselijk om oplaadpunten in straatverlichting te verwerken. ,,De lichtmasten zijn namelijk alleen van stroom voorzien tussen zonsondergang en -opgang. Bij nieuwe ontwikkelingen nemen wij in het bestemmingsplan de verplichting op om rekening te houden met de laadinfrastructuur en wordt het gewenste aantal laadpalen met daar bijbehorende locaties al ingepland.”

De teruglevering van energie van zonnepanelen is volgens het college mogelijk als het laden plaatsvindt op ‘eigen terrein’, een huisaansluiting. ,,Het opslaan en terugwinnen van energie via de accu’s van elektrische auto’s is nog steeds in onderzoek en wordt nog niet standaard toegepast. Mogelijk dat dit in de toekomst wel mogelijk is. De effecten ervan op ons net zijn daarmee niet adequaat in beeld te brengen.”