Categorieën

Service

Gemeente plaatst volgend jaar vier containertuintjes

Gemeente plaatst volgend jaar vier containertuintjes
Nieuws

Gemeente plaatst volgend jaar vier containertuintjes

  • Redactie
  • 17-05-2024
  • Nieuws
Gemeente plaatst volgend jaar vier containertuintjes

Een container zou bijplaatsingen moeten tegengaan (archieffoto)

MAASSLUIS - De gemeente wil volgend jaar, als pilot, vier containertuintjes plaatsen. Dat zou moeten zorgen voor een schonere en frissere omgeving van de container en bijplaatsingen moeten tegengaan.

Voordat er containertuintjes gerealiseerd kunnen worden, moeten eerst nieuwe, ondergrondse containers worden geplaatst. Daar loopt nu een aanbesteding voor en de gemeente verwacht dat deze nieuwe containers in het eerste kwartaal van 2025 geplaatst worden.

Daarna wil de gemeente, als pilot, vier containertuintjes realiseren bij een container aan de A.E. Maasstraat, Keucheniusstraat, Willem Landréplein (ter hoogte van huisnummer 14) en aan de Ververij (ter hoogte van huisnummers 105 tot en met 157).

Motie

Het college werd met een motie van de gemeenteraad verzocht een pilot te starten met containertuintjes. De tuintjes zouden zorgen voor een schonere en frissere omgeving van de container en bijplaatsingen tegengaan. Daarnaast werd het college verzocht om samen met de wijk te kijken doe dit kan worden vormgegeven.

Het college is vervolgens in gesprek gegaan met Citygard, de leverancier van containertuintjes. Uit dat gesprek werd duidelijk dat de oude, huidige containers niet voldoen aan de wens om een tuintje te plaatsen. De deurtjes aan de achterkant of zijkant kunnen niet geopend worden als er een tuintje omheen staat. ,,Dit is niet bevorderlijk voor de operationele dienst als er bijvoorbeeld storingen zijn”, aldus het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

Ontwerp

In opdracht van de gemeente is nu een ontwerp gemaakt dat past op de meest gangbare ondergrondse containers. ,,Aan de achterkant is een inkeping gemaakt zodat de deur wel opengaat. We zijn de eerste die dit model containertuintje zouden realiseren. Zo nodig kunnen we dan de tuintjes beperkt uitwisselen met andere locaties. Het lijkt ons wenselijk dat deze bakken kunnen rouleren naar plekken waar veel overlast is van bijplaatsingen.”

Wijk

De gemeente gaat nog in gesprek met buurtbewoners van de gekozen locaties. ,,Samen met de wijk zal een gesprek worden aangegaan om een containertuintje te adopteren.”

De pilot worde gemonitord en na één jaar deelt het college de resultaten met de gemeenteraad.