Categorieën

Service

Gemeente verbaasd over ‘winterslaap’ deelscooters

Gemeente verbaasd over ‘winterslaap’ deelscooters
Nieuws

Gemeente verbaasd over ‘winterslaap’ deelscooters

  • Redactie
  • 25-10-2022
  • Nieuws
Gemeente verbaasd over ‘winterslaap’ deelscooters

Voormalig wethouder Fred Voskamp bij de lancering van de deelscooters in Maassluis in juli 2020

MAASSLUIS – De gemeente Maassluis is verbaasd over het plotselinge vertrek van de deelscooters van GO Sharing voor de winter. ,,Afgelopen zomer heeft GO Sharing juist gevraagd te mogen uitbreiden in verband met het succesvolle gebruik van de deelscooters.”

GO Sharing heeft de gemeente geïnformeerd de scooters voor de winterperiode elders in de regio in te zetten omdat ze tijdens deze periode ‘geen sluitende business case’ hebben in Maassluis. ,,Kort na deze mail zijn de scooters verwijderd”, aldus wethouder Sjef Evers in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

,,GO Sharing heeft in hun mail wel aangegeven te overwegen de scooters te laten staan in Maassluis als hier subsidie vanuit de gemeente tegenover staat of als wij een abonnement afsluiten voor ons personeel. Op dit aanbod zijn wij vooralsnog niet ingegaan omdat de e-scooters vlak na de door GO Sharing verzonden mail al waren verwijderd.”

Verbazing

Het verbaast de gemeente dat de business case niet sluitend is. ,, Afgelopen zomer heeft Go Sharing juist gevraagd te mogen uitbreiden in verband met het succesvolle gebruik van de deelscooters.” Evers geeft verder aan dat er geen contact is afgesloten met het bedrijf of recht geldende afspraken zijn gemaakt. ,,Zij hebben dus de vrijheid om dit soort beslissingen te nemen.”

Contract

Om de continuïteit in de beschikbaarheid van deelscooters te waarborgen, zou de gemeente in het vervolg een contract kunnen aangaan met de aanbieders. Daar zitten volgens Evers wel voor- en nadelen aan. ,,Enerzijds kun je zodoende een aantal zaken regelen, zoals het plaatsen van de scooter en de tijdsduur van het contract. Het zal anderzijds lastiger worden om een marktpartij als GO Sharing binnen te halen omdat voorwaarden veelal een beperking hebben op door hen opgestelde business case. De ervaring leert dat er een financiële bijdrage zal worden gevraagd aan de gemeente om het eventuele businessrisico te kunnen compenseren.”

Nota deelmobiliteit

Het Maassluise college legt in het laatste kwartaal van dit jaar de nota deelmobiliteit aan de gemeenteraad voor. ,,Hierin worden onderwerpen met betrekking tot deelmobiliteit behandeld, waaronder deelscooters. In deze nota worden voorstellen geformuleerd over het omgaan met dit soort ontwikkelingen.”