Categorieën

Service

Gemeenten vragen provincie om hulp bij cultuur

Gemeenten vragen provincie om hulp bij cultuur
Uit

Gemeenten vragen provincie om hulp bij cultuur

  • Redactie
  • 06-06-2020
  • Uit
Gemeenten vragen provincie om hulp bij cultuur
MAASSLUIS - 14 Zuid-Hollandse gemeenten, waaronder gemeente Maassluis, hebben een brandbrief gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland. De portefeuillehouders van cultuur vragen daarin aandacht voor de enorme schade die de culturele sector in hun gemeentes lijdt door de coronamaatregelen.

Corine Bronsveld, wethouder cultuur, is blij met dit gezamenlijk initiatief: ,,Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente alleen staat in de ondersteuning van de culturele instellingen. We willen in gesprek met de provincie om te onderzoeken wat zij daarin kan betekenen."

Brandbrief theaters en schouwburgen

De brief aan de provincie is naast de gemeente Maassluis ondertekend door de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Vlaardingen, Wassenaar, Westland en Westvoorne. Met deze brief ondersteunen de 14 gemeenten de Zuid-Hollandse theaters en schouwburgen die al eerder een brandbrief naar de provincie stuurden. Een aantal gemeenten gaf al eerder aan die oproep te ondersteunen.

Bronsveld: ,,Gemeente en inwoners van Maassluis hebben jarenlang veel geïnvesteerd in een mooi en divers cultureel aanbod. Kunst, cultuur, muziek, theater, dans, het zijn zaken die van grote betekenis zijn in de levens van veel Maassluizers. Voor zij die het uitdragen, én voor hun publiek."

Aantrekkelijk 

Daarnaast maakt die culturele diversiteit de gemeente ook aantrekkelijk als woonplaats, als vestigingsplaats voor bedrijven, en als bestemming voor een dagje uit, weet Bronsveld. ,,Dat is van belang voor de werkgelegenheid in de culturele sector, maar ook voor de effecten daarvan op de horeca en detailhandel."

Vanaf 1 juni mogen culturele instellingen op aangepaste wijze weer van start, maar Bronsveld benadrukt dat dit de sector niet gaat redden. ,,We moeten de koppen bij elkaar steken om een structurele oplossing te vinden zodat deze instellingen weer een toekomst hebben op de korte, én langere termijn." Provincies hebben al aangegeven dat ze per regio samen met gemeenten willen onderzoeken welke instellingen direct steun nodig hebben.