Categorieën

Service

Geschiedenis en cultuur komen samen in de Vertowijk

Geschiedenis en cultuur komen samen in de Vertowijk
Nieuws

Geschiedenis en cultuur komen samen in de Vertowijk

  • Janneke Noordermeer-Goos
  • 25-11-2023
  • Nieuws
Geschiedenis en cultuur komen samen in de Vertowijk

MAASSLUIS - Maassluis is sinds zaterdag 25 november twee kunstobjecten rijker. Op de zijkant van het appartementencomplex aan de Wagenstraat/Scheerderij prijkt een gedicht en een afbeelding van een touwfabriek die vroeger in de Vertowijk te vinden was.

De kunstobjecten zijn onderdeel van het project ‘Vereenigd in Touw’, een samenwerkingsverband van de bewonerscommissie Verto 2 met verschillende partijen waaronder de gemeente Maassluis, Maasdelta en fotograaf en kunstenaar Mischa Koorneef. ,,De foto is gemaakt in 1935 en komt uit de databank van de Historische Vereniging Maassluis”, vertelt Koorneef. De foto had wat werk nodig voordat het aan de muur geplaatst kon worden. ,,Ik heb de foto flink moeten vergroten en repareren. Er zaten behoorlijk wat krasjes op de foto, die heb ik er allemaal uitgepoetst.”

Het gedicht is samengesteld door voormalig stadsdichter Jaap van Oostrum. ,,Bewoners van de Vertowijk kregen de mogelijkheid een gedicht in te zenden. Jaap heeft het samengevoegd tot één gedicht.” Daar is het volgende gedicht uitgekomen, dat nu op de zijkant van het appartementencomplex prijkt:

Waar het slaan van touw
en sleeptros verdween,
slaan nu bewoners
de handen ineen.

Wethouder Sjoerd Kuiper is blij met het resultaat: ,,Het is gaaf om te zien dat bewoners het initiatief nemen om kunst, cultuur en historie in de wijk zichtbaar te maken. Dit is alleen mogelijk door samen te werken. Historie en cultuur komen met deze kunstobjecten samen. Veel bewoners weten misschien niet dat in deze wijk een touwfabriek heeft gestaan. De geschiedenis wordt op deze manier tastbaar gemaakt in de wijk.”

Kuiper bedankt de partijen die dit mogelijk hebben gemaakt. Denk aan de bewonerscommissie, Maasdelta, de inzet van de ambtenaren van de gemeente, de historische vereniging, de kunstenaars en het lokale bedrijf die de objecten zaterdag op de zijkant van het appartementencomplex bevestigden. ,,Respect voor alle betrokken partijen”, benadrukt cultuurwethouder Corine Bronsveld. ,,Met dit soort projecten is vaak een lange adem nodig. Ik ben er dankbaar voor dat mensen in een project geloven, volhouden en zich ervoor blijven inzetten.”

De bewonerscommissie sluit met de twee kunstobjecten de eerste fase van het project ‘Vereenigd in Touw af’. ,,Op naar de tweede fase”, lacht Koorneef. ,,Aankomende week gaan we weer met elkaar in gesprek. We hopen nog meer kunstwerken een plek te geven in de wijk.”