Categorieën

Service

Gevelsteen Minister de Visserschool gerestaureerd

Gevelsteen Minister de Visserschool gerestaureerd
Nieuws

Gevelsteen Minister de Visserschool gerestaureerd

  • Jacques Visker
  • 02-07-2022
  • Nieuws
Gevelsteen Minister de Visserschool gerestaureerd

Fotografie: Dick Buurman

MAASSLUIS - Eind december 2021 werden de woonappartementen opgeleverd in de vroegere Minister de Visserschool aan de Fenacoliuslaan 3. De gevels van het gebouw (een gemeentelijk monument) waren prachtig geschoond, gevoegd en geschilderd. Het gebouw uit 1923, in art deco stijl, zag er van de straat af weer uit als nieuw. Behalve de gevelsteen boven de hoofdingang.

De steen is van antracietkleurig graniet. De letters, zegt een expert, lijken speciaal voor dit object te zijn getekend in de art deco stijl. Bij de bouw van de school zal de steen geglansd hebben, maar na achtennegentig jaar in weer en wind hing het er oud en flets bij. Een zetscheur erin, de letters helemaal vervaagd en een dikke grauwsluier erover. Hadden de opdrachtgever en de bouwer daar niets aan durven doen?

Na het een paar maanden aangekeken te hebben, heeft de Historische Vereniging Maassluis onderzocht of het niet mogelijk was om de steen alsnog in oude glorie te herstellen. Dat bleek te kunnen. Zoltán Varró (van de Goude Leeuw en Sint Petrus met de vis) restaureerde de steen, op een steiger die firma De Haas, de bouwer van de appartementen, kosteloos neerzette. De gemeente Maassluis nam een deel van de restauratiekosten voor haar rekening. De steen blinkt weer als in 1923. Komend jaar kunnen de bewoners met trots het eeuwfeest van hun woongebouw vieren.