Categorie├źn

Service

GGD zoekt duizenden mensen voor 'prikposten'

GGD zoekt duizenden mensen voor 'prikposten'
Gezond

GGD zoekt duizenden mensen voor 'prikposten'

  • Redactie
  • 18-02-2021
  • Gezond
GGD zoekt duizenden mensen voor 'prikposten'

De hal bij Koningshoek in aanbouw; foto; archief

MAASSLUIS – De GGD Rotterdam-Rijnmond zoekt twee- tot drieduizend mensen die de komende maanden gaan zorgen voor het vaccineren op de twintig posten die in het bedieningsgebied zullen worden ingericht.

Maarten Tanis, projectmanager Vaccinatie voor de regio Rijnmond verwacht dat die mensen gevonden worden en het inenten van 1,3 miljoen mensen in de regio van Goeree-Overflakkee tot Krimpen aan den IJssel gaat lukken. “Op het hoogtepunt van de campagne, in het tweede en derde kwartaal, zullen we honderdduizend tot honderdvijftigduizend vaccinaties per week doen”, zo vertelde Tanis vanmorgen bij Radio Rijnmond. “Daar zijn heel veel mensen voor nodig.”

Vraag is er naar artsen (‘als ze acht uur per week beschikbaar zijn’), prikkers en locatiecoördinatoren. Gemotiveerde, flexibele mensen wil Tanis vooral hebben, want er zal geïmproviseerd moeten worden.

Per locatie gaat het om honderd tot honderdvijftig mensen die nodig zijn. “Niet vandaag, maar zeker in het tweede kwartaal als het vaccineren goed los gaat.” Een zo’n prikpost komt bij winkelcentrum Koningshoek.

Toch is het volgens Tanis niet de beschikbaarheid van personeel die bepaalt wanneer zo’n priklocatie open gaat, maar nog steeds de beschikbaarheid van vaccins. Nu nog is het aantal prikplekken – ‘je moet het eigenlijk zien als een kleine polikliniek’ – beperkt omdat het geen zin zou hebben de beschikbare doses te verdelen over te veel plekken. Sinds enige weken worden er prikken gezet op het vliegveld van Rotterdam en sinds deze week ook in Spijkenisse. Columnist Han van der Horst is het overigens geheel niet met deze geconcentreerde beschikbaar eens, lees hier.

Op de twee huidige posten worden deze week tussen de 1500 en 1800 vaccins toegediend, aldus Tanis.

De twintig posten die op termijn geopend worden zijn in principe nu allemaal gevonden. Deze week werd de laatste locatie, een voormalig winkelpand aan de Rotterdamse Slinge geschikt geacht. De prikposten zijn zeer verschillend, aldus de projectmanager. “Ze komen in sportcomplexen en sporthallen, maar ook in de Van Nellefabriek, in een kerk in Krimpen en er wordt momenteel een zogenaamde aluhal gebouwd op Katendrecht, bij de SS Rotterdam. In Maassluis is de aluhal zo goed als klaar.”