Categorieën

Service

Het langzame leven van Kees Torn in Cinema Koningshof

Het langzame leven van Kees Torn in Cinema Koningshof
Uit

Het langzame leven van Kees Torn in Cinema Koningshof

  • Redactie
  • 20-05-2022
  • Uit
Het langzame leven van Kees Torn in Cinema Koningshof
MAASSLUIS - ‘Het langzame leven van Kees Torn’ is een filmportret over cabaretier, dichter, denker en drinker Kees Torn. Tien jaar geleden stond hij nog in een uitverkocht LUXOR theater, nu leeft hij al jaren een teruggetrokken bestaan. Het duizendkoppig publiek heeft hij ingeruild voor twee, drie vrienden met wie hij correspondeert. Nu weet ik tenminste tegen wie ik het heb. In de documentaire krijgt filmmaker André van der Hout toegang tot zijn leven. Negen theaterprogramma’s maakte Kees, vol met pakkende nummers, vindingrijke taalgrappen, overpeinzingen en taalspelletjes. Kees Torn won meerdere prij-zen, deed in 1994 mee aan het Leids Cabaret Festival, waar hij de jury- en publieksprijs won. Het tiende theaterprogramma van Kees Torn zal er niet komen. Hij is in 2012 gestopt met optreden.

Tussen zijn typemachines, sigarendoosjes en vulpennen in lijkt de moderne tijd niet doorgedrongen in het leven van Kees Torn. De documentaire volgt Torn in zijn alledaagse bestaan. Ver van de roem is hij een kunstenaar van het kleine geworden. Een vogelplaatje op een brief, drie keer woordwaarde met scrabble, een lofzang op zijn vrouw José. Maar 's nachts komen de spoken, de dienaren van het recht die een schaduw werpen over zijn nieuwe ogenschijnlijk rimpelloze bestaan. Net als zijn alcoholverslaving verhinderen die een terugkeer naar het theater waar die zich twee decennia zo thuis heeft gevoeld.

Zo ontstaat een gelaagd, intiem, portret met een andere Kees Torn dan de cabaretier die we de afgelopen decennia hebben leren kennen. Wat hetzelfde is gebleven zijn de onnavolgbare gedachte-kronkels, de veelzijdigheid van zijn talent, de timing en de zelfspot van een der grote Nederlandse kunstenaars. Uiteindelijk kruipt het bloed echter waar het niet gaan kan en richt Kees Torn zich op-nieuw tot een groter publiek, maar in een andere vorm dan we gewend zijn.

Kom genieten van deze documentaire in Theater Koningshof. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterkoningshof.nl.

Het langzame leven van Kees Torn – Cinema Koningshof
Dinsdag 14 juni om 15:00
Tickets: €7,50 p.p

Theater Koningshof

Uiverlaan 20, Maassluis

Meer over Theater Koningshof →