Categorieën

Service

Hoe voorkom je bankhelpdeskfraude?

Hoe voorkom je bankhelpdeskfraude?
112

Hoe voorkom je bankhelpdeskfraude?

  • Redactie
  • 11-04-2022
  • 112
Hoe voorkom je bankhelpdeskfraude?
REGIO - Fraude door nepbankmedewerkers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het aantal slachtoffers is van 2020 tot 2021 bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de banken. De politie, banken en telecombedrijven doen er alles aan om bankhelpdeskfraude aan te pakken. Maar hoe kun jij het zelf herkennen en wat moet je dan doen? De politie geeft tips.

Bankhelpdeskfraude is een oplichtingstruc waarbij fraudeurs mensen thuis opbellen en zich voorddoen als bankmedewerkers. De slachtoffers kunnen in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van de bank zien. De oplichters hebben gedetailleerde gegevens van slachtoffers, zoals rekeningnummers. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is. Slachtoffers krijgen daarna de vraag om zelf hun hele banksaldo met één of meer overboekingen zogenaamd ‘veilig te stellen op een kluisrekening’. Dat is uiteraard een rekening van de oplichter. In andere gevallen komt er zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij hen thuis ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind.

Hoe herken je bankhelpdeskfraude?

  • Een bank zal nooit jouw saldo vragen, ook niet als controlevraag.
  • Een bank zal je nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet.
  • Jouw bank zal je nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is.
  • Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit.

Wat kan je doen?

Verbreek de verbinding. Bel dan zelf je bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot je iemand aan de lijn krijgt. Dan kun je zelf controleren of datgene wat is verteld wel klopt.

Slachtoffer van bankhelpdeskfraude

Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld via 0900 - 8844. Meer informatie over aangifte doen van deze en andere cyberdelicten? Kijk op www.politie.nl. Bel ook direct je bank. Zowel ter voorkoming van (vervolg)schade, als voor het aanvragen van mogelijke compensatie.

Banken, telecombedrijven en opsporingsdiensten werken steeds intensiever samen om bankhelpdeskfraude tegen te gaan. Zo zijn de afgelopen maanden na langdurende rechercheonderzoeken enkele bendes opgerold.  En banken hebben besloten de schade bij slachtoffers te vergoeden. In 2021 gebeurde dit in 92 procent van de gevallen. Meer informatie vind je op de website van je bank.