Categorieën

Service

In Maassluis: meer misdaad, minder ernstig

In Maassluis: meer misdaad, minder ernstig
Nieuws

In Maassluis: meer misdaad, minder ernstig

  • Redactie
  • 05-11-2020
  • Nieuws
In Maassluis: meer misdaad, minder ernstig

MAASSLUIS – Het aantal vastgestelde misdrijven in Maassluis blijft groeien. Maar de cijfers over de zware misdaad vertonen een gunstiger beeld.

In de eerste zes maanden van dit jaar werd er in de stad zeventien procent vaker een misdrijf vastgesteld dan in het eerste halfjaar van 2019. In dat jaar was de stijging ook al zo’n tien procent. Dit terwijl in de eenheid Rotterdam het aantal misdrijven bijna gelijk bleef.

Een voordeel bij een slechte ontwikkeling is wel dat de misdrijven met grote gevolgen, met name omdat ze veel indruk maken op de slachtoffers, niet zo’n groei doormaken. Er waren minder inbraken in woningen in Maassluis (van 34 naar 29 keer), minder gevallen van mishandeling (van 47 naar 41) en er was in de stad één straatroof en één overval, terwijl beide zaken vorig jaar nog twee keer in de eerste jaarhelft voorkwamen.

Wel was er vaker sprake van bedreiging: dat gebeurde in 2020 53 keer, tegen 42 keer in 2019.

Dit alles blijkt uit het ‘Gezamenlijk Veiligheidsbeeld regio Rotterdam’, opgesteld door onderzoekers van I&O, op basis van gegevens van de politie, in opdracht van de Veiligheidsalliantie Rotterdam (VAR).

Opmerkelijk is de toename van het aantal diefstallen van fietsen en brommers. Dat waren er tussen 1 januari en eind juni 85, tegen 37 in die maanden van 2019. En ook opvallend: in het groot-Rotterdamse was er sprake van een afname.

De diefstallen zijn het belangrijkste voorbeeld van de groei in vermogensdelicten die zich in Maassluis voordeed. Vaker werd er een auto gestolen (zeventien keer, tegen elf in 2019), vaker werd er uit auto’s en van motors gestolen (29 in plaats van 25) en vaker werd er ingebroken in een garage of schuur (acht keer in plaats van vijf). Deze inbraken worden, anders dan die in woningen, niet tot de zwaarwegende misdrijven met veel impact gerekend. Ook was er vaker sprake van vernieling: 85 keer dit jaar, tegen 74 keer in 2019. In al deze categorieën stak Maassluis ongunstig af tegen het beeld in de hele eenheid Rotterdam.

Alleen voor wat betreft winkeldiefstallen was dat anders: die namen in de regio af met 21 procent, maar in Maassluis met 48 procent: in plaats van 23 keer werd er nog twaalf keer gestolen.

Een gunstige ontwikkeling, en ook opmerkelijk in Coronatijd, is de afname van het geconstateerde huiselijk geweld in Maassluis. In plaats van 43 keer deed zich dat nog 21 keer voor. In de regio viel er geen verschil te zien tussen 2019 en 2020.

Verder werd er in Maassluis negen keer drugshandel vastgesteld, tegen tien keer vorig jaar.