Categorieën

Service

Kunstwerk van de Maand juni 2021: Twee Plevieren

Kunstwerk van de Maand juni 2021: Twee Plevieren
Uit

Kunstwerk van de Maand juni 2021: Twee Plevieren

  • Jan Buijsse
  • 23-05-2021
  • Uit
Kunstwerk van de Maand juni 2021: Twee Plevieren

Fotografie: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Tussen de G.A. Brederolaan en de Bosboom Toussaintstraat staat een bronzen kunstwerk van twee schijnbaar met elkaar vervlochten figuren, die vogels blijken te zijn. Maar zijn het flamingo’s, ganzen? Geen van de twee; het zijn plevieren. Dicht tegen elkaar aan kijken ze in het rond. Een heel groot bronzen beeld van twee steltlopers midden op een grasveld. Dichtbij een vijver met watervogels, zoals de kunstenaar het wilde.

Het is gemaakt door Hans Ittmann, een bevlogen kunstenaar die vele technieken beheerste. Het had niet veel gescheeld of zijn levensloop had een heel andere wending genomen. Zijn vader had een notariaat waarin Hans hem zou opvolgen. Eén dag voor het notarisexamen besloot hij echter kunstenaar te worden. Argumenten als dat een notaris meer geld verdiende dan een kunstenaar wimpelde hij weg. Bovendien liet zijn vader een flink vermogen achter.

De Maassluise jeugd is in het algemeen positief over het beeld. Ook al zien ze er dan wel andere vogels of zelfs dinosaurussen in. De een vind het indrukwekkend, een ander te groot.

De ‘willekeurige’ Maassluizer ziet er ook geen plevieren in. Zelfs wordt voorgesteld het beeld Twee Pinguïns te noemen. Het grote beeld staat op een prominente plaats. Een ander ziet er twee Pino’s in of een ufo. De abstracte vorm wordt als prettig ervaren, passend in het straatbeeld. Het vraagt om je fantasie erop los te laten.

De collega-kunstenaar ziet in het ‘supermooie’ beeld twee struisvogels. Een mooi en tijdloos beeld. Een ander vindt het te statisch, niet passend bij het actieve heen en weer lopen van plevieren.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Ga zelf eens kijken naar de Twee Plevieren. De locatie is te vinden op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart. Meer informatie over kunstwerk, kunstenaar en meningen is te vinden op http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/twee-plevieren/

Het project Kunstwerk van de Maand wordt uitgevoerd door een werkgroep bestaande uit Mischa Koorneef (coördinator), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie), Jan Buijsse (publiciteit).