Categorie├źn

Service

Kunstwerk van de Maand juni: De Levenscyclus

Kunstwerk van de Maand juni: De Levenscyclus
Uit

Kunstwerk van de Maand juni: De Levenscyclus

  • Redactie
  • 25-05-2022
  • Uit
Kunstwerk van de Maand juni: De Levenscyclus

Fotografie: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Ze staan sinds 2003 in het park tussen de flatgebouwen van Mozartlaan en Van Beethovenlaan, achter wooncomplex Parkhof. Vier meer dan manshoge eiken beelden die samen een beeldengroep vormen, De Levenscyclus. Een vrouw, een duivel en twee gestileerde palen met een vogel en een lotusbloem erop. Ieder beeld stelt een van de elementen voor: water, vuur, lucht en aarde. Kunstenaar Szpisják Pál beitelde ze uit de stam van een 90 jaar oude eik uit het Matragebergte in Hongarije. Deze maand is dit werk het ‘Kunstwerk van de Maand’.

Szpisják Pál wist al vroeg dat hij beeldend kunstenaar wilde worden. Hij leerde het van zijn grote voorbeeld, zijn kunstleraar op de basisschool. Zijn meest karakteristieke beelden maakt hij uit kromme, knoestige wortels en geblakerde, door de bliksem getroffen boomstronken, in felle kleuren beschilderd, deels glanzend gebronsd, expressionistisch, abstract en visioenen verbeeldend. Vaak hebben zijn sculpturen een relatie met de Bijbel of de mythologie, maar vooral verbeelden ze Páls persoonlijke droombeelden.

Hoe de eiken boomstam van De Levenscyclus uit het Hongaarse Matrawoud terecht kwam in een Maassluis’ park is een verhaal apart. Het avontuur begint in 1997 met een kunstestafette en gaat via noodweer op een berghelling, een rituele bijl, scheepstransport en verstoorde dromen over een eerste paal op Het Balkon stilletjes ten onder met een lig-in-de-weg op onze gemeentewerf. De kop was er toen al afgezaagd; die zou later De Verzoening in de bibliotheek worden. Maar wat doe je met een stam die nooit de eerste paal zal worden? Die rijd je terug naar Hongarije, bekvecht ‘m de grens over en vraagt kunstenaar Pál om er een beeldengroep van te maken. Voor in het park.

Wat vinden Maassluizers van het kunstwerk?

De beelden zetten de fantasie van Maassluizers, Maassluise jeugd en kunstenaars aan het werk. De Maassluise jeugd zien een roos, een vrouw, een vogel en een gemene elf. Zij vinden het knap dat iemand dat allemaal van hout heeft gemaakt. Ook de volwassenen vinden het een blikvanger. Bovendien wordt de plek van het kunstwerk gewaardeerd: ‘Het kunstwerk is even ruimtelijk als het groen in deze woonomgeving’. Maassluise kunstenaars vinden de beelden onder andere een ‘leuke, eigentijdse versie van totempalen’. De kunstenaars zijn bovendien enthousiast over het feit dat het werk gemaakt is met het hout van één boomstam.

Veel meer over dit Kunstwerk van de Maand is te lezen op de website van de Culturele Raad Maassluis: http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/de-levenscyclus/. Locaties van kunstwerken in de openbare ruimte zijn te vinden op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.