Categorieën

Service

Laatste weekend 'Terug naar '45'

Laatste weekend 'Terug naar '45'
Uit

Laatste weekend 'Terug naar '45'

  • Redactie
  • 23-06-2020
  • Uit
Laatste weekend 'Terug naar '45'
MAASSLUIS - Komend weekend is de laatste kans om de tentoonstelling 'Terug naar ’45' te bezoeken. ,,Het is ongelofelijk wat de expositie bij sommige bezoekers losmaakt'', vertelt Lies Kap Favié, de organisator en verzamelaar achter de expositie. ,,De verhalen die men vertelt zijn érg persoonlijk en tegelijkertijd verbinden deze verhalen ons Maassluizers met elkaar.'' Veel oud-Sluizers hebben elkaar (weer) bij de tentoonstelling ontmoet en met passie hun verhalen uit de oorlogstijd gedeeld. ,,Heel bijzonder hoe de expositie hen toen en nu weer bij elkaar brengt'', aldus Lies.

Dat het bijzonder is, werd ook duidelijk door de hoge bezoekersaantallen. Vanaf het moment dat de deuren van het Douanehuisje open gingen is het druk geweest. Uiteraard werd hierbij de juiste afstand bewaard.  Even op je beurt wachten in het zonnetje aan de waterkant is gelukkig geen straf op deze mooie locatie. 

Veel oud-Sluizers herkenden op de tentoonstelling familieleden, vrienden, oud-klasgenoten of buurtbewoners op de getoonde foto's. Dit leidde tot vreugde maar soms ook tot tranen. Daarnaast herleefden veel oud-Sluizers, vaak met een brok in de keel, de herinneringen die de beelden en objecten uit de verzameling bij hen opriepen, zeer indrukwekkend. 

Naast de oudere generatie wisten ook veel jongeren de expositie te vinden. Vooral de twee bomscherven in de vitrine trokken bij hen de aandacht. Ook werd het artikel uit 1958 over Bas Strijbos, een ex-politiek gevangene die na achttien jaar zijn twee gouden ringen weer terugkreeg van de toenmalige Maassluise burgemeester Van Dijck, veel besproken. 

Uiteraard is er nog veel meer te zien. U bent aankomend weekend van harte welkom om het zelf te komen ontdekken. Zaterdag en Zondag van 14.00 tot 17.00 uur.