Categorie├źn

Service

Ligplaatsenbeleid Boonervliet in de maak

Ligplaatsenbeleid Boonervliet in de maak
Nieuws

Ligplaatsenbeleid Boonervliet in de maak

  • Redactie
  • 13-04-2022
  • Nieuws
Ligplaatsenbeleid Boonervliet in de maak

Foto: Google Maps

MAASSLUIS – Er komt nog dit jaar een ligplaatsenbeleid voor de Boonervliet. Dat belooft het Maassluise college na schriftelijke vragen van de fractie van ChristenUnie Maassluis. Het reglement geldt dan vanaf 2023.

ChristenUnie Maassluis wilde allereerst van het college weten waarom de gemeenteraad nog geen ligplaatsenbeleid heeft kunnen vaststellen. ,,Hoe is het mogelijk dat er twee jaar na dato nog geen formeel nieuw beleid is”, aldus Klarie Oosterman namens de ChristenUnie. Wethouder Sjef Evers beaamt namens het college dat de gemeenteraad geen nieuwe ligplaatsenbeleid heeft vastgesteld. Dat komt doordat zowel het beheer als de beleidsvorming een verantwoordelijkheid is van het Hoogheemraadschap Delfland.

Prioriteiten

In 2019 zocht het college daarom de samenwerking op met het Hoogheemraadschap. ,,Door andere prioriteiten bij het Hoogheemraadschap, waaronder de coronapandemie en beperkte capaciteit, heeft dit tot op heden nog geen gevolg gekregen”, aldus Evers. ,,Overigens was ook aan gemeentelijke zijde lange tijd sprake van een vacature op het gebied van economische zaken, die wij pas onlangs hebben kunnen invullen.”

Evers meldt dat er hernieuwd contact gelegd is met het Hoogheemraadschap. ,,Er zal nog dit jaar een nieuw ligplaatsreglement worden opgesteld voor de ligplaatsen in Maassluis. Dat zal vanaf 2023 gelden.”

Wrakken

ChristenUnie Maassluis vroeg verder naar een controle van de steigers die in het najaar van 2019 zou plaatsvinden. ,,Er heeft een inventarisatie plaatsgevonden van de bootjes langs de Boonervliet. De eigenaars van wrakken zijn daarbij door het Hoogheemraadschap aangeschreven en er zijn wrakken geruimd”, aldus Evers. ,,Na aanpassing van de dijk zijn daarnaast alle oude steigers/ligplaatsen verwijderd en zijn voorzieningen aangebracht om nieuwe steigers/ligplaatsen te realiseren.”

Illegaal

De handhaving van illegaal geplaatste steigers ligt bij het Hoogheemraadschap. ,,Indien inwoners een steiger willen plaatsen, dienen zij op grond van het bestemmingsplan goedkeuring te vragen bij de gemeente. Voor het gebruik en de locatie zijn zij aangewezen op het Hoogheemraadschap. Bestemmingsplantechnisch is het realiseren van steigers in de Boonervliet mogelijk.”

Onderneming aan de Boonervliet

De fractie van ChristenUnie Maassluis wees het college verder op een onderneming in het verhuur van sup boards is gestart aan de Boonervliet. ,,Hoe heeft de vergunningverlening plaatsgevonden?” Volgens het college is deze onderneming gestart vanuit een woningen en zijn deze activiteiten in strijd met het bestemmingsplan. ,,Er is geen omgevingsvergunning verleend. Als verplicht onderdeel van het handhavend optreden vindt er op dit moment een legalisatieonderzoek plaats. Indien daaruit blijkt dat legalisatie niet mogelijk is, zijn wij voornemens handhavend op te treden.”

Maaibeleid

Tenslotte komt het maaibeleid aan de orde. Evers meldt dat de gemeente drie tot vier keer per jaar maaien, ook als is dit voorbehouden aan het Hoogheemraadschap Delfland. ,,Hondenbezitters zijn conform het hondenbeleid verplicht de hondenpoep op te ruimen.”