Categorieën

Service

‘Coronavirus in Tweemaster werd verspreid door ventilatiesysteem’

‘Coronavirus in Tweemaster werd verspreid door ventilatiesysteem’
Gezond

‘Coronavirus in Tweemaster werd verspreid door ventilatiesysteem’

  • Redactie
  • 05-08-2020
  • Gezond
‘Coronavirus in Tweemaster werd verspreid door ventilatiesysteem’
MAASSLUIS – Een oorzaak van de corona-uitbraak in verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis is verkeerde ventilatie. Dat blijkt uit een vertrouwelijk RIVM-rapport dat in handen is van EenVandaag. In het ventilatiesysteem zou delen van het virus zijn ontdekt.

In het verpleeghuis, waar zeventien bewoners en 18 medewerkers ziek werden en zes personen kwamen te overlijden, zou gebruik worden gemaakt van een ventilatiesysteem dat lucht recirculeert, in plaats van ventileert met buitenlucht. De GGD onderzocht het ventilatiesysteem na de uitbraak en vond op het gaas deeltjes van het coronavirus, blijkt uit het rapport dat EenVandaag in handen heeft.

Argos Zorggroep

Volgens Argos Zorggroep is het te kort door de bocht om nu al te stellen dat het ventilatiesysteem de oorzaak is. ,,Er wordt gesproken over de uitbraak in De Tweemaster en er wordt geschetst dat het ventilatiesysteem een rol heeft gespeeld bij de uitbraak van het coronavirus. Dit klopt niet, want De Tweemaster heeft niet één soort ventilatiesysteem,” stelt Argos Zorggroep. ,,Het onderzoek betreft de woonzorggroep De Ever waar het ventilatiesysteem in de woonkamers afwijkend is van de woonkamers en algemene ruimten in de rest van De Tweemaster.”

Onderzoek

Volgens Argos Zorggroep coördineert de GGD Rotterdam-Rijnmond een uitbraakonderzoek waarin ook de rol van het ventilatiesysteem in verspreiding van het virus wordt onderzocht. ,,Daarnaast kunnen er andere mogelijke oorzaken zijn die tot de uitbraak hebben geleid. Dit onderzoek loopt nog en daarom is het, ook volgens de GGD, te kort door de bocht om nu al te stellen dan het recirculatiesysteem of het functioneren hiervan de oorzaak is van de uitbraak. Totdat het onderzoek is afgerond, kunnen we een eventuele rol van het ventilatiesysteem bij de verspreiding van het coronavirus niet aantonen en/of uitsluiten.”