Categorieën

Service

Maassluizer langer vast voor moord op Schiedamse

Maassluizer langer vast voor moord op Schiedamse
112

Maassluizer langer vast voor moord op Schiedamse

  • Redactie
  • 02-05-2024
  • 112
Maassluizer langer vast voor moord op Schiedamse

MAASSLUIS - Mustafa A., afkomstig uit Maassluis, moet langer celstraf uitzitten voor de dood van Iwona Galla. Deze 31-jarige inwoonster van Schiedam werd op 6 mei door hem gedood om diefstal van hennep te verbergen, zo oordeelde het Gerechtshof in Den Haag.

De rechtbank veroordeelde A. in 2021 tot twaalf jaar cel. Hij ging in hoger beroep, net als het Openbaar Ministerie, dat de straf te laag vond; er was zestien jaar geëist. Het hof oordeelt nu dat vanwege het 'zeer grove geweld' dat A. gebruikte, vijftien jaar gepast is. Vanwege de lange tijd dat het hoger beroep liep, trekt het hof daar nu een jaar vanaf.

Op 6 mei 2003 is Galla, dan als Poolse enkele jaren in Nederland, in een woning in Naaldwijk bezig met het knippen van henneptoppen, als zij wordt overvallen. Later wordt geconstateerd dat ze door verstikking en een slag met een zwaar voorwerp om het leven komt. Ruim een jaar later wordt het onderzoek naar haar dood gesloten vanwege gebrek aan aanhoudingen.

Het dna dat onder haar vingernagels wordt aangetroffen zorgt echter voor heropening van het onderzoek. Het dna blijkt dat van Mustafa A., wiens dna kort daarvoor in de bestanden was opgenomen. Op 28 mei 2019 werd A. daarop aangehouden.

A. heeft altijd volgehouden niets te maken te hebben met de dood van de Schiedamse.