Categorieën

Service

Meer onderzoek nodig naar islamitisch begraven

Meer onderzoek nodig naar islamitisch begraven
Gezond

Meer onderzoek nodig naar islamitisch begraven

  • Redactie
  • 03-09-2021
  • Gezond
Meer onderzoek nodig naar islamitisch begraven
MAASSLUIS - B&W van Maassluis wil meer onderzoek doen naar het begraven naar islamitisch gebruik. Dat zegt het college in antwoord op vragen van de PvdA-fractie in de raad.

Het is burgemeester en wethouders duidelijk dat er behoefte is aan een islamitische begraafplaats in de gemeente. De PvdA stelde dat het 'lang duurt' eer tot een islamitische begraafplek wordt gekomen. Zie ook dit artikel.

Maar realisatie ervan kost tijd, aldus het college. "Wij hebben gesprekken gevoerd inzake de behoefte, de mogelijkheden en inzichten en hebben onderling meerdere perspectieven uitgewisseld." In maart en april zijn er twee officiële verzoeken ingediend om tot islamitisch begraven in Maassluis te kunnen komen. Dat kent, aldus B&W, 'meerdere rituelen'. "Waardoor meer onderzoek noodzakelijk is als het gaat om ruimte, ligrichting, gebruik van voorzieningen (eeuwig durend) en financiële aspecten." Te meer daar 'aanpassingen in beleid en genomen beslissingen' achteraf niet makkelijk te veranderen zijn. B&W: "De gemeente wil op een respectvolle manier met de belangen van een ieder omgaan. De grote gemeenten bieden islamitische begraven reeds aan waarbij grote verschillen zijn in de uitvoering daarvan."

B&W antwoordt niet op de vraag wanneer er een aparte begraafplek voor Maassluizers met een islamitisch geloof is. Het college wijst er wel op dat er nu al mogelijkheden zijn om volgens islamitische rituelen begraven te worden. "Tussen de huidige graven kan, met het hoofd richting Mekka, begraven worden. Ook kan de familie zelf het graf dicht maken."