Categorieën

Service

Geen islamitische begraafplaats in Maassluis

Geen islamitische begraafplaats in Maassluis
Politiek

Geen islamitische begraafplaats in Maassluis

  • Redactie
  • 01-06-2023
  • Politiek
Geen islamitische begraafplaats in Maassluis
MAASSLUIS – Er komt geen islamitische begraafplaats in Maassluis. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de fracties van PvdA en CDA Maassluis stellen aan het Maassluise college van burgemeester en wethouders.

De fracties stellen tijdens een commissievergadering over de uitbreiding van de aula en parkeermogelijkheid van crematorium de Dijk verrast te zijn met de mededeling dat er geen islamitische begraafplaats komt in Maassluis. ,,Tijdens de bespreking van de uitbreiding van de aula van de begraafplaats gaf wethouder Evers, ongevraagd, aan dat het niet mogelijk is om de islamitische begraafplaats te realiseren. Is dit gebaseerd op onderzoek”, zo willen de fracties van het college weten.

Onderzoek

Eerder stelde de PvdA-fractie al schriftelijke vragen over dit onderwerp. Toen liet het college nog weten dat er meer onderzoek nodig was naar het begraven op islamitisch gebruik. ,,Herinnert u zich uw beantwoording van onze schriftelijke vragen van 2021 over dit onderwerp? Welke stappen heeft u gezet in het door u toegezegde onderzoek en kunt u daar verslag van doen?”

De fracties stellen verder dat er een gesprek is geweest tussen ambtenaren en voorzitters van twee moskeeën. ,,In dat gesprek is door de gemeente aangegeven dat er geen mogelijkheid komt om islamitische te begraven in Maassluis. Dit terwijl er al jaren gesprekken lopen met deze partijen”, aldus de fracties. ,,Is het college op de hoogte van dit overleg?” De fracties willen verder weten waar zij deze politieke beslissing van het college kunnen terugvinden.

Eeuwigdurend graf

Het college erkende eerder dat er behoefte is binnen de islamitische gemeenschap voor een begraafplek. ,,Erkent u dat die behoefte er nog steeds is?” De wethouder zou verder hebben aangegeven dat het ‘eeuwigdurend graf’ een struikelblok kan zijn. Volgens de fracties zijn er in andere gemeenten voorbeelden te vinden waar wel een oplossing is gevonden. ,,Zoals in Vlaardingen, daar is ook een nieuw eeuwigdurende islamitische begraafplaats. Hier is er gekozen voor eeuwig uren”, aldus de fracties van CDA en PvdA. ,,De plek kan dan eeuwig van de familie blijven tegen betalen. Zijn deze en andere voorbeelden onderzocht?”