Categorieën

Service

Minder eilandcultuur bij één vestiging Stroomopwaarts

Minder eilandcultuur bij één vestiging Stroomopwaarts
Nieuws

Minder eilandcultuur bij één vestiging Stroomopwaarts

  • Kor Kegel
  • 29-01-2020
  • Nieuws
Minder eilandcultuur bij één vestiging Stroomopwaarts
MAASSLUIS/VLAARDINGEN/SCHIEDAM – Verbazing in de Schiedamse gemeenteraad gisteren dat het rapport over Stroomopwaarts van Bureau Berenschot was uitgelekt. Het AD kwam er 's ochtends mee. Volgens burgemeester Cor Lamers waren gemeenteraadsleden in Maassluis al geïnformeerd, hoewel het rapport pas vanavond officieel wordt gepresenteerd – in het stadhuis van Maassluis. Gemeenteraadsleden van Schiedam en Vlaardingen nemen er dan ook kennis van.

Bureau Berenschot merkt in het onderzoeksrapport over Stroomopwaarts op dat de samenwerking tussen de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis beter kan. Die samenwerking leidt vaak tot trage besluitvorming. Berenschot ziet mogelijkheden om daar verbeteringen in aan te brengen.

Betere samenwerking kan leiden tot het inzicht dat Stroomopwaarts niet in alle drie de gemeenten vestigingen nodig heeft. Stroomopwaarts komt voort uit een fusie van de sociale diensten en de leerwerkbedrijven (sociale werkvoorziening) in de drie gemeenten, dus het voortbestaan van lokale ‘afdelingen’ was bij de start in 2015 niet onlogisch, maar Berenschot beveelt aan om de organisatie geheel te concentreren in de middelste gemeente. In Vlaardingen zou dan de locatie aan de George Stephensonweg in het industriegebied De Vergulde Hand uitgebreid moeten worden. Een concentratie van de Stroomopwaarts-vestigingen op één plek kan de door medewerkers ervaren eilandcultuur verkleinen.

Bij de start vier jaar geleden werd al de afspraak gemaakt dat er in 2019 een evaluatie zou plaatsvinden. Berenschot nam Stroomopwaarts gedurende een half jaar onder de loep en komt tot de conclusie dat Stroomopwaarts zijn naam eer aan doet, want over de hele linie gaat het beter dan in de situatie toen er nog afzonderlijke sociale diensten en leerwerkbedrijven waren. “De onderneming ligt op koers'', schrijft Bureau Berenschot. Dat komt beslist ook omdat het aantal bijstandsgerechtigden in vier jaar tijd is afgenomen. De bijstand ontwikkelt zich in de drie Maassteden gunstiger dan het landelijk gemiddelde.

Maar het is een lastige fusie geweest en Berenschot constateert dat de organisatie nog niet tot rust is gekomen. Het is voor veel medewerkers nog steeds wennen aan de andere verhoudingen en daarbij komt dat de wereld van sociale zekerheid en re-integratie een zeer ingewikkelde materie laat zien. Dat verklaart het hoge ziekteverzuim. Veel medewerkers ervaren een hoge werkdruk en hebben voortdurend het gevoel dat ze niet mee kunnen en de gewenste resultaten niet halen. Daarom adviseert Berenschot meer te doen aan de ontwikkeling van de medewerkers. Niettemin beoordelen de medewerkers hun organisatie gemiddeld met een 7,1.

In afwachting van de presentatie van het rapport vanavond vinden de verantwoordelijke wethouders en Stroomopwaarts-directeur Desiree Curfs het niet hoffelijk er commentaar op te leveren.