Categorieën

Service

Mogelijk toch windmolen op Maassluise grond

Mogelijk toch windmolen op Maassluise grond
Politiek

Mogelijk toch windmolen op Maassluise grond

  • Redactie
  • 11-10-2023
  • Politiek
Mogelijk toch windmolen op Maassluise grond

MAASSLUIS - Kan de provincie onze gemeente verplichten op ons grondgebied windenergie op te wekken? En wat betekent dat voor Maassluis? Dat willen de fracties van CDA en VVD Maassluis weten en stellen daarom schriftelijke vragen over dit onderwerp aan het college van burgemeester en wethouders

In de gemeente Vlaardingen is de windlocatie ‘Oeverwind’ in uitbreiding. Twee windmolens zijn daar inmiddels operationeel en twee windmolens zijn in aanbouw. Voor drie windmolens is een onderzoeksfase opgestart, één van die windmolens is ingetekend op Maassluis grondgebied. ,,Wij hebben in ons coalitieakkoord afgesproken om geen windmolens te plaatsen. Wat zijn de gevolgen van deze keuze in relatie tot de verplichtingen in de Regionale Energie Strategie?”, willen de fracties van CDA en VVD Maassluis weten.

Regionale Energie Strategie

De provincie Zuid-Holland en de regiogemeenten hebben gezamenlijk de doelstelling vastgelegd om in 2020 150 MW energie via windturbines te realiseren. Ook Maassluis heeft een handtekening onder dit convenant gezet. Uit een raadsinformatiebrief van het college aan de gemeenteraad blijkt dat van deze regionale doelstelling momenteel 45 MW is gerealiseerd. Er moet dus nog 105 MW bij. ,,Welke verplichtingen zijn we precies aangegaan met de provincie op het gebied van windenergie”, vragen de fracties. ,,Is er een kans dat de provincie ons verplicht op ons grondgebied windenergie op te wekken? En wat zou dat kunnen betekenen voor Maassluis?”

Doelstelling

De fracties willen verder weten in hoeverre de provincie onze gemeente kan overrulen en een locatie voor een windmolen aanwijzen. ,,Welke andere stappen zou de provincie kunnen ondernemen?” Verder willen de fracties weten op welke andere manieren de gemeente Maassluis de doelstelling van de Regionale Energie Strategie kan halen. ,,Kernenergie staat politiek op de agenda. Wat is de visie van de provincie, de MRDH en het Rijk op het plaatsen van windmolens in relatie tot het opwekken van kernenergie?”