Categorieën

Service

Nieuw bezoekerscentrum voor Rotterdamse haven

Nieuw bezoekerscentrum voor Rotterdamse haven
Nieuws

Nieuw bezoekerscentrum voor Rotterdamse haven

  • Redactie
  • 03-06-2021
  • Nieuws
Nieuw bezoekerscentrum voor Rotterdamse haven

Schetsontwerp van het HEC; beeld: Havenbedrijf Rotterdam

MAASSLUIS - Havenbedrijf Rotterdam gaat een nieuw bezoekerscentrum bouwen op Maasvlakte 2. Het ‘havenervaringscentrum (HEC)’ wordt de opvolger van Futureland. Als architect is het bureau dat ook de Markthal en het depot van Boijmans Van Beuningen ontwierp aangetrokken: MVRDV.

Kossmanndejong wordt verantwoordelijk voor het ontwerp binnen en de tentoonstelling. Het bureau heeft al meegedacht aan het totaalconcept. Het HEC wordt gebouwd vlakbij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Amaliahaven. Het is de bedoeling dat het in de eerste helft van 2024 wordt geopend.

“Het nieuwe centrum past in het beleid van het havenbedrijf om het draagvlak voor het bestaan van de Rotterdamse haven bij relevante doelgroepen en stakeholders te blijven behouden en te vergroten stelt directeur Allard Castelein van het havenbedrijf. “We zijn enthousiast over het ontwerp van het nieuwe centrum en trots op hoe we straks bezoekers mee kunnen nemen in de wereld van de Rotterdamse haven.”

Het nieuwe publiekscentrum wil de complexe, dynamische wereld tonen van ‘de grootste en modernste haven’ van Europa. “Het centrum laat je de haven ontdekken en begrijpen wat die betekent voor de maatschappij, de economie en de omgeving. Grote veranderingen als de energietransitie en digitalisering worden op een begrijpelijke wijze uitgelegd.”

Ook ziet Castelein een rol voor het centrum in het warm maken en aantrekken van personeel voor de toekomst. Dit gebeurt in ‘een mix van high-tech en hands-on activiteiten en beleving’. Het HEC ambieert ook ‘hét ‘huis’ van en voor de haven en het havenbedrijfsleven te worden.

Futureland werd in 2009 geopend als informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2. In de loop der jaren is de thematiek in het centrum verbreed met informatie over actuele en toekomstige ontwikkelingen in en van de haven. Het ontvangt jaarlijks zo’n 110.000 bezoekers. Het gebouw nadert bouwtechnisch het einde van zijn levensduur, aldus het havenbedrijf, reden om te gaan werke aan een nieuw bezoekerscentrum. Het is de bedoeling dat ook het Educatief Informatie Centrum bij Rozenburg (EIC) gebruik gaat maken van het HEC. De besprekingen daarover zijn in volle gang, aldus het Havenbedrijf Rotterdam.