Categorieën

Service

Onthulling holocaustmonument Levenslicht in Maassluis

Onthulling holocaustmonument Levenslicht in Maassluis
Nieuws

Onthulling holocaustmonument Levenslicht in Maassluis

  • Redactie
  • 20-01-2020
  • Nieuws
Onthulling holocaustmonument Levenslicht in Maassluis

De onthulling vindt plaats op de Markt in Maassluis

MAASSLUIS - Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Maassluis, is van 26 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Wateringse Sluis in Maassluis.

Het monument in Maassluis maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Maassluis zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Op zondag 26 januari om 18.30 uur wordt Levenslicht onthuld op de markt in Maassluis tijdens een herdenkingsbijeenkomst. Deze locatie voor de herdenkingsbijeenkomst is gekozen omdat vanaf deze plek zowel het huis van de familie Van Gelderen als het huis van de familie Coltof te zien zijn almede het voormalig politiebureau waar vandaan deze families zijn weggevoerd. Tijdens deze korte plechtigheid zullen de toespraken afgewisseld worden met muziek van Daphne Caffa en Panos Gklist. Ook nazaten uit de Verenigde Staten van Amerika van de familie Van Gelderen zullen aanwezig zijn. Het tijdschema ziet er als volgt uit:

18.00 uur verzamelen in de Immanuelkerk aan de Marelstraat in Maassluis
18:30 uur Lopen naar de Markt
18:45 uur Herdenkingsplechtigheid
19:15 uur Onthulling van het lichtmonument Levenslicht
19:30 uur Einde plechtigheid