Categorie├źn

Service

Sneltest op corona wordt getest in Schiedam

Sneltest op corona wordt getest in Schiedam
Gezond

Sneltest op corona wordt getest in Schiedam

  • Redactie
  • 08-10-2020
  • Gezond
Sneltest op corona wordt getest in Schiedam
MAASSLUIS/SCHIEDAM – De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat vanaf morgen in Schiedam beginnen met ‘het valideren van een sneltest’. Dat gebeurt op de teststraat naar corona van de GGD in de Fokkerstraat in Schiedam.

Mensen die zich laten testen, met de ‘klassieke’ PCR-test (dat staat voor: polymerase chain reaction), wordt gevraagd of zij ook mee willen doen met een sneltest. Voor de PCR-test gaat een wattenstaafje in de neus en de keel, voor de sneltest moet een extra wattenstaafje in de neus.

In Utrecht, Amsterdam en Breda wordt al onderzoek gedaan naar de sneltest, met bemoedigende resultaten. Minister Hugo de Jonge liet gisteren op werkbezoek in Breda weten dat twee coronasneltests goed genoeg werken om in de praktijk gebruikt te worden.

GGD Rotterdam-Rijnmond gaat in Schiedam een andere sneltest onderzoeken dan waarmee elders al wordt gewerkt. In totaal zijn er vijf sneltests beschikbaar die in Nederland zullen worden onderzocht. De coronatests die na een kwartier al een uitslag opleveren, zijn zogenaamde antigeentests, die de aanwezigheid van bepaalde viruseiwitten van het coronavirus in neus- en keelslijm aantoont.

De vijf verschillende tests werken allemaal net even anders en moeten daarom apart onderzocht worden. Tot dusver is duidelijk geworden dat alle mensen die positief op corona testen in de sneltest, ook in de PCR-test positief bleken. Andersom blijkt niet op te gaan. Zo testten in Utrecht negentig mensen positief op corona via de sneltest, maar bleken er via de PRC-test 123 besmet.

Dat is ook de reden dat de mensen die vanaf morgen in Schiedam meedoen aan de sneltest, het resultaat hiervan niet meegedeeld krijgen. Het is dus geen snellere manier – op dit moment – om een uitslag te krijgen. Als het onderzoek met onder meer de bezoekers van de Schiedamse teststraat aantoont dat de bewuste sneltest afdoende werkt, kan deze op termijn ingezet worden en dan wel tot een snelle uitslag leiden.