Categorieën

Service

Startsein voor aanleg getijdenparken

Startsein voor aanleg getijdenparken
Nieuws

Startsein voor aanleg getijdenparken

  • Redactie
  • 12-11-2019
  • Nieuws
Startsein voor aanleg getijdenparken

Foto: Gemeente Maassluis

MAASSLUIS - Met de onthulling van het impressiebord gaven Linda Rose Santhagens van Rijkswaterstaat en wethouder Fred Voskamp maandag 11 november het startsein voor de aanleg van twee getijdenparken in de oever van Het Scheur bij Maassluis. De daadwerkelijke aanleg start in 2020. Eén park komt ter hoogte van natuurspeelplaats Avonturis, het tweede park wordt gerealiseerd ter hoogte van het gemaal de Zaayer.

Een getijdenpark ligt in of langs de oever van de rivier. Met vloed loopt het onder water en met eb valt het deels droog. Hierdoor ontstaat een nieuwe, unieke leefomgeving voor planten en dieren. Bovendien is het een verfraaiing van de oever. Stad en natuur worden op deze manier meer met elkaar verbonden.

Waarom getijdenparken?
Rijkswaterstaat wil de waterkwaliteit van de Nederlandse rivieren verbeteren. Een manier om dat voor elkaar te krijgen is de aanleg van getijdenparken. In de Waterweg en Het Scheur komt aan de noordkant een aantal van deze parken te liggen. Deze parken vormen samen het project 'Groene Poort Noord'.

Aantrekkelijke waterkant
Voor de gemeente Maassluis en de inwoners zijn de getijdenparken een mogelijkheid om het water toegankelijker en het gebied recreatief aantrekkelijker te maken. Het getij kan door aanleg van de getijdenparken ook beter worden beleefd. Zo kan er in worden rondgestruind en honden kunnen er een verfrissende duik nemen. Daarnaast leveren de getijdenparken voor de flora en fauna een belangrijke bijdrage in de variatie en soortenrijkdom in het gebied.