Categorieën

Service

Stroomopwaarts baalt van uitstel Energietoeslag

Stroomopwaarts baalt van uitstel Energietoeslag
Nieuws

Stroomopwaarts baalt van uitstel Energietoeslag

  • Redactie
  • 13-01-2023
  • Nieuws
Stroomopwaarts baalt van uitstel Energietoeslag
MAASSLUIS - Stroomopwaarts baalt van de gang van zaken rond de Energietoeslag. Die wordt deze maand niet overgemaakt aan Maassluizers die ervoor in aanmerking komen.

Wettelijke bepalingen staan een snelle uitbetaling door Stroomopwaarts in de weg. De uitvoeringsinstantie voor Schiedam, en Vlaardingen en Maassluis kondigde vorige maand aan de toeslag voor 2023 deze maand uit te betalen. ,,Dit is helaas niet mogelijk'', zegt Stroomopwaarts nu. Het gaat hier om die huishoudens waarvan Stroomopwaarts de informatie heeft dat hun financiële situatie dusdanig is dat zij recht op de toeslag hebben. Die bedraagt dertienhonderd euro voor het jaar.

Voor andere huishoudens is het niet mogelijk - zoals eerder gesteld - om vanaf 1 februari de Energietoeslag aan te vragen. Dit komt doordat de Wet Energietoeslag 2023 nog niet is vastgesteld door het Rijk, aldus Stroomopwaarts. In 2023 komen meer mensen in aanmerking voor de toeslag, omdat de normen zijn versoepeld.

,,Helaas heeft de overheid pas eind december laten weten dat de energietoeslag 2023 nog niet uitbetaald mag worden'', aldus de organisatie in een toelichting. ,,De Wet energietoeslag 2023 is namelijk nog niet vastgesteld.'' De situatie geldt dus voor alle gemeenten in Nederland. Gezamenlijk onderzoeken deze samen met de uitvoeringsinstanties wat er wel kan worden gedaan. ,,We kunnen nu alleen nog maar laten weten dat het later wordt'', aldus Nicole van der Wekken namens Stroomopwaarts. ,,Wat de volgende stappen zijn, ook voor de inwoners van onze steden, kunnen we bekendmaken als we meer weten.''

De energietoeslag van dertienhonderd euro staat volgens Van der Wekken niet op losse schroeven: ,,De staatssecretaris heeft het wetsvoorstel naar de kamer gestuurd. Het moet alleen nog wel vastgesteld worden.'' Dat gebeurt mogelijk pas in of na juni aanstaande, zo is de verwachting. Dat kan voor huishoudens in de stad problematisch zijn, zo realiseert de Stroomopwaarts-directeur zich. ,,We vinden het heel erg vervelend voor inwoners en stonden klaar voor betaling in januari en februari. Dus we balen van deze gang van zaken.''

Stroomopwaarts MVS

Koningshoek 93.050, Maassluis

Meer over Stroomopwaarts MVS →