Categorieën

Service

Veel plastic afval langs het Scheur

Veel plastic afval langs het Scheur
Nieuws

Veel plastic afval langs het Scheur

  • Redactie
  • 12-11-2023
  • Nieuws
Veel plastic afval langs het Scheur

MAASSLUIS - Vrijwilligers van het Schone Rivieren onderzoek hebben ook dit jaar weer veel afval gevonden langs de oever van het Scheur. Er werd vooral plastic gevonden.

Met de start van de herfst staat ook het Schone Rivieren onderzoek weer op het programma. In heel Nederland zijn in deze periode circa duizend vrijwillige onderzoekers actief. Zij onderzoeken allemaal een strook van 100 meter breed langs verschillende rivieren. Daar ruimen ze het afval op en turven heel nauwkeurig wat ze gevonden hebben.

In Maassluis zijn ook verschillende teams van vrijwilligers actief. Op zaterdag 28 oktober hebben Nel, haar kleinzoon Sil, zijn neefje Duuk en Suzanne weer het onderzoek uitgevoerd langs het Scheur, ter hoogte van bedrijventerrein De Dijk. Helaas is de hoeveelheid afval die ze vonden nog niet minder dan bij de vorige onderzoeken. Opvallende items die gevonden werden waren twee (verschillende) krulspelden. Wie zou die verloren hebben?

Zoals bij elk onderzoek werd er ook weer wat van de strooisellaag meegenomen in een plastic zak om thuis te onderzoeken. Het gaat om afgestorven planten waartussen granulaat kan zitten. En helaas vonden zij dit keer weer deze kleine ronde bolletjes van plastic. Die worden gebruikt in plasticfabrieken. Zeedieren zien ze aan voor voedsel en eten ze op. De bolletjes worden ook wel zeemeermintranen genoemd.

Verder bestond het merendeel van het opgeraapte afval weer uit stukjes plastic, van de 422 geraapte stuks afval, vielen er 405 stuks onder deze categorie. In de periode februari-maart gaan de onderzoekers weer op pad, voor de voorjaarsmeting.