Categorieën

Service

Verhalende Gezichten van Maassluis On Tour: De Vloot

Verhalende Gezichten van Maassluis On Tour: De Vloot
Uit

Verhalende Gezichten van Maassluis On Tour: De Vloot

  • Jan Buijsse
  • 08-11-2022
  • Uit
Verhalende Gezichten van Maassluis On Tour: De Vloot

Fotografie: Jan Buijsse

MAASSLUIS - Nadat een aantal indringende portretfoto’s van Maassluizers in verpleeghuis DrieMaasHave waren opgehangen, was het nu de beurt aan zorgcentrum Careyn De Vloot in Maassluis.

In een gezellig hoekje worden acht andere foto’s tentoongesteld voor de bewoners van het centrum en hun bezoekers. Met een kop koffie oude herinneringen ophalen uit een (recent) verleden van Maassluis, hoe leuk kan dat zijn? Er zijn zo’n twintig mensen naar de officiële opening gekomen. Het was schuiven en meten om alle aanwezigen, soms met rolstoel, een mooi plaatsje te geven. 

Mw. De Werker verrichtte de officiële openingshandeling. Zij heette de aanwezigen hartelijk welkom en zei dat ze blij was met een dergelijke mooie tentoonstelling. Vervolgens maakte zij de weg naar de expositie vrij door een koord weg te halen die de gang versperde. Voor de mensen die al langere tijd in Maassluis woonden, was het een feest van herkenning: ‘Die ken ik wel, dat is molenaar Jaap van der Kaaden. Maar waar is kapper Gerard Slotboom nou?’ Een ander had Gerard wel gezien: ‘Je staat ervoor, joh.’

‘Maar wie is dat nou? Die ken ik niet.’ Dan was er wel iemand die het verlossende woord sprak: ‘Dat is René van Voorst, de kapitein van de veerboot naar Rozenburg.’ Nadat de eerste herinneringen waren uitgewisseld was het tijd voor een hapje en een drankje. Activiteitenbegeleidster, Jacqueline Langenberg, had gezorgd voor ‘champagne’ en kaas, worst etc., voor ieder wat wils. Tijd om wat verder te keuvelen over belangrijke en minder-belangrijke wederwaardigheden.

De foto’s zijn samen met het boek Verhalende Gezichten van Maassluis onderdeel van een project om enerzijds fraaie foto’s van bekende en minder-bekende Maassluizers te maken en anderzijds hun verhalen over Maassluis voor de toekomst te bewaren. De foto’s zijn gemaakt door Mischa Koorneef. Jan Buijsse heeft de meewerkende mensen geïnterviewd en hun verhalen opgetekend. Burgemeester Edo Haan heeft het voorwoord geschreven.

De expositie is te bekijken vanaf heden tot het einde van het jaar bij Careyn De Vloot, De Vloot 79, 3144 PC Maassluis.