Categorieën

Service

Vrijwilligers maken het verschil!

Vrijwilligers maken het verschil!
Nieuws

Vrijwilligers maken het verschil!

  • Ingezonden mededeling
  • 20-03-2023
  • Nieuws
Vrijwilligers maken het verschil!

Fotografie: Janneke Noordermeer

MAASSLUIS - Door heel Maassluis werden afgelopen vrijdag 10 en zaterdag 11 maart verschillende acties georganiseerd in het kader van NLdoet. Tientallen vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. KLiK Vrijwilligers Maassluis bezocht de acties en de vrijwilligers. Wat werd er dan gedaan tijdens NLdoet? Je leest het hier!

Het Oranje Fonds organiseert jaarlijks NLdoet, de grootste Vrijwilligersactie van Nederland. Ook in onze stad konden Maassluizers zich op een aantal mooie acties inschrijven. Van tuinieren, schilderen en opruimen tot wandelen en spelletjes spelen. Er was voor ieder wel iets te doen. Ook de wethouders van Maassluis waren bij verschillende acties aanwezig.

Tuinieren

Sneeuwbuien en kou deerde de vrijwilligers bij het Duurzaamheidscentrum niet. Regenkleding en kaplaarzen werden uit de kasten getrokken en de prachtige tuin werd onder handen genomen. Er werd gesnoeid, geschoffeld en opgeruimd. Met zaaien wordt toch nog even gewacht op beter weer. Dankzij de snoeikunsten van wethouder Denise Mulder is ook de vlinderstruik klaar voor het voorjaar. 

Bij zorgcentrum DrieMaasHave werd vrijdag in plaats van de tuin het tuinhuisje opgeknapt. ,,We hebben ruimte geschapen voor nieuw leven”, vertelt vrijwilliger Han. ,,Oftewel, we hebben alles wat uitgebloeid is opgeruimd”, grapt Paul. ,,Het wordt in de winter toch iets te koud in het huisje voor de planten.” Ook bij Careyn de Vloot werd de tuin opgeknapt. Deze vrijwilligers hadden meer geluk met het weer. In het zonnetje gingen de vrijwilligers aan de slag met het poten van kleurrijke viooltjes. 

Schilderen

Buurtcentrum De Hooftzaak stond in het teken van ‘verbinding en ontmoeting’. Daarom konden Maassluizers binnenlopen om mee te helpen met het schilderen van twee ‘Buurtbankjes'. ,,De Buurtbankjes komen in onze volkstuin en worden aangemeld bij het landelijke platform. Dan weten mensen dat ze hier terecht kunnen om te zitten en te kletsen”, vertelt David van De Hooftzaak. Wethouder Sjoerd Kuiper kwam langs en ontdekte een verborgen talent: schilderen!

Ook de vrijwilligers van Dierenhoek ’t Sparretje waren van plan te schilderen. Maar daar was het weer iets te wisselvallig voor. ,,Daarom zijn we begonnen aan de grote voorjaarsschoonmaak”, vertelt Ingrid. ,,Ook bij de andere dierenhoeken in Maassluis zijn vrijwilligers lekker bezig. We plaatsen nieuwe hokken en hangen bezems op voor de geiten. Dat vinden die dames heerlijk!” Wethouder Sjef Evers kwam kijken bij de kinderboerderij aan het Sparrendal. ,,Het is fijn dat de gemeente steeds bekender wordt met wat we als stichting allemaal doen.”

Zonnetje

De scoutinggroepen van Maassluis maakten zaterdag gebruik van het goede weer. Bij de Scouting Paulusgroep Maassluis ruimden vrijwilligers een aantal containers uit om ruimte te maken voor nieuwe containers. Bij de Scouting Karel Doormangroep gebeurde van alles tegelijk. Aan de ene kant van het gebouw werd geschuurd, geschilderd en opgeruimd, terwijl aan de andere kant werd gesnoeid en gesnipperd. De vrijwilligers waren overal te vinden, zelfs in de bomen!

Ook bij de Voedselbank werd hard gewerkt. ,,We zijn de sociale supermarkt aan het herorganiseren”, vertelt Joke. ,, De drogisterij krijgt een mooie hoek en ook de bakkerij krijgt een ander schap. We zijn vrijdag begonnen en kregen toen al van veel cliënten terug dat ze het echt mooi vinden. We willen de drempel zo laag mogelijk maken.”

Wethouder Corine Bronsveld opende vrijdagavond de 8e editie van Tiptop voor Nop. Ruim 300 bezoekers kwamen langs om mooi kleding, schoenen of accessoires uit te zoeken.

Wandelen

Het Taalhuis Maassluis organiseerde voor NLdoet een wandeling. ,,Dat werd een spelletjesmiddag”, lacht Naomi van het Taalhuis. Verschillende spelletjes werden gespeeld in een ruimte van de bibliotheek, allemaal gericht op taal. Wethouder Denise Mulder schoof ook aan om een spelletje mee te spelen. Eén van de vrijwilligers heeft zelfs een eigen spel gemaakt! Twee deelnemers trotseerden het weer en zijn toch gaan wandelen. Met applaus werden zij ontvangen!

Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk , heb je hulp nodig bij het werven van vrijwilligers, wil jij je verder verdiepen in onderwerpen die je vaak tegenkomt in jouw vrijwilligerswerk, wil je graag iets voor een ander betekenen, maar je weet niet zo goed wat? Neem dan contact op met Jacqueline Groeneveld via telefoonnummer 06-11038417 of mail naar [email protected].

KLiK Vrijwilligers Maassluis

Uiverlaan 18, Maassluis

Meer over KLiK Vrijwilligers Maassluis →