Categorieën

Service

Werkonderbreking bij werkleerbedrijf Stroomopwaarts

Werkonderbreking bij werkleerbedrijf Stroomopwaarts
Nieuws

Werkonderbreking bij werkleerbedrijf Stroomopwaarts

  • Ingezonden mededeling
  • 11-05-2023
  • Nieuws
Werkonderbreking bij werkleerbedrijf Stroomopwaarts
MAASSLUIS - Vakbond CNV Overheid organiseert in samenspraak met Stroomopwaarts en FNV in Maassluis een korte werkonderbreking op maandagmiddag 15 mei. Doel is om aandacht te vragen voor de nijpende financiële positie van de werknemers die vallen onder de cao’s Sociale Werkvoorziening (SW) en Aan de Slag (ADS). CNV maakt zich grote zorgen over de toekomst van de sociale werkbedrijven en over de ongeveer 100.000 medewerkers die daar werken, nu het niet lukt om de huidige cao’s open te breken. 

Wat willen we?

We willen dat alle lonen met 10,15% stijgen. Zo blijft de koopkracht van alle medewerkers in stand en loopt het loongebouw in de SW en ADS niet onder water. Ook wil CNV een aanpassing van de reiskostenvergoeding aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van €0,10 naar €0,21 per kilometer. Lokaal heeft Stroomopwaarts de reiskostenvergoeding voor de betreffende groep werknemers al gelijkgetrokken met die van de gemeenteambtenaren, naar €0,21 per kilometer.
 
We vragen de lokale en landelijke politiek om alles te doen om een inflatiereparatie voor deze mensen mogelijk te maken. De huidige cao ADS loopt nog tot eind 2023, de cao SW zelfs tot eind 2025. Zonder tussentijds ingrijpen blijft een loonsverhoging dus nog jaren uit. 

Koopkrachtcrisis

Wethouder Sjoerd Kuiper van de gemeente Maassluis: ,,We horen schrijnende verhalen van mensen die niet in staat zijn om hun boodschappen te betalen. Dat vinden we onrechtvaardig. Juist deze groep mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt hard geraakt door de hoge inflatie en de extreem gestegen prijzen voor energie. De prijs in de supermarkt en aan de pomp is voor iedereen het zelfde, maar drukt zwaarder bij wie het niet breed heeft.”

Stroomopwaarts directeur Nicole van der Wekken: ,,Om zich heen zien onze mensen dat er loonsverhogingen van 10 tot 13% worden toegekend. Ook aan 'gewone' gemeenteambtenaren. De groep medewerkers van Stroomopwaarts die onder de cao’s SW en ADS vallen, voelen zich daardoor in de kou gezet. Vaak werken zij samen met ambtenaren en het is bijzonder wrang dat de één dan wel een loonsverhoging krijgt en de ander niet.”  

Werkleerbedrijven

In de werkleerbedrijven werken mensen die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap niet onder normale omstandigheden kunnen werken. Voor een groot deel van hen geldt de cao Sociale Werkvoorziening. De Cao Aan de Slag geldt voor mensen met een arbeidsbeperking die onder de werking van de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, met behulp van subsidie werken (loonkostensubsidie) of werken in een veilige, aangepaste omgeving (beschut werk). 

Oproep

CNV Overheid heeft bij deze werkonderbreking ook wethouders van omliggende gemeenten en leden van de Tweede Kamer uitgenodigd om rechtstreeks van de mensen die in het sociaal werkbedrijf werken te horen wat deze situatie voor hen betekent. CNV Overheid bestuurder Nico Foppen: ,,Wij roepen lokale en landelijke politiek op om al het mogelijke te doen om de doelgroep tegemoet te komen en om invloed binnen de VNG en bij de Rijksoverheid aan te wenden om verbetering in de positie van werknemers en de bedrijven te bewerkstelligen.”

Stroomopwaarts MVS

Koningshoek 93.050, Maassluis

Meer over Stroomopwaarts MVS →