Categorie├źn

Service

Wie heeft werkers die glasvezel hebben gelegd op beeld?

Wie heeft werkers die glasvezel hebben gelegd op beeld?
Nieuws

Wie heeft werkers die glasvezel hebben gelegd op beeld?

  • Redactie
  • 09-03-2021
  • Nieuws
Wie heeft werkers die glasvezel hebben gelegd op beeld?

Foto: Wikimedia


MAASSLUIS - In een tijd waarin veel mensen hun 'fototoestel' binnen handbereik hebben is het bijna niet meer voor te stellen dat zich relevante zaken voordoen die niet in beeld zijn vastgelegd. Maar het zou zo maar kunnen dat de Historische Vereniging Maassluis er eentje heeft: de aanleg van glasvezel in Maassluis.

De vereniging is doende een lesbrief samen te stellen over het ontstaan van nutsbedrijven, in Nederland en in Maassluis. Dat gebeurt in het kader van het Cultuurmenu, een project voor de groepen 7 en 8 van de Maassluise scholen. Daarin ook een item over de aanleg van glasvezel in de stad. 

Het glasvezelnet is natuurlijk niet een erg fotogenieke zaak: onder de grond, en aan de meters en meters kabel zie je niet af wat een wonder aan informatie er doorheen kan. En laten we eerlijk zijn: ook het werk zelf, meestal uitgevoerd door mannen in overalls, roept nu niet direct de vraag op: waar is mijn fototoestel?  Bedenk daarbij dat het glasvezelnet in Maassluis in 2011 werd aangelegd, toen de beschikbaarheid van camera's op telefoons flink minder was, en het wordt ook weer niet zo verwonderlijk dat er geen archieven vol zijn met beeld van de aanleg van het belangrijke communicatienet.

Vandaar dat de Historische Vereniging Maassluis een oproep doet: wie heeft toevallig dat beeld wel? Met open trottoirs open, groene en blauwe kabeltjes die de grond in worden gevoerd, doorverbindingenen via lasdozen, doorvoeren door de voorgevels, door een gat in de muur, tientallen mannen aan het werk gedurende weken. De HVM zou graag een zestal foto's bij het item plaatsen waarop de aanleg in beeld is, 'liefst op bekende plekken in de stad'.

Nou, ga er maar aanstaan! Wie?