Categorieën

Service

Arend van Dam wint Zilveren Griffel

Arend van Dam wint Zilveren Griffel
Nieuws

Arend van Dam wint Zilveren Griffel

  • Redactie
  • 20-06-2019
  • Nieuws
Arend van Dam wint Zilveren Griffel

Foto: Facebook Arend van Dam

MAASSLUIS - De in Maassluis geboren kinderboekenschrijver Arend van Dam heeft woensdag een Zilveren Griffel gewonnen. De Zilveren Griffel wordt uitgereikt aan schrijvers van de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. Arend van Dam kreeg de prijs met zijn boek 'De reis van Syntax Bosselman'.

De Griffeljury heeft in totaal twaalf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel. Van Dam won in de categorie 'Informatief'. ‘De reis van Syntax Bosselman’ gaat over een Surinamer die voor de Wereldtentoonstelling van 1883 naar Nederland wordt gehaald, samen met 27 landgenoten. Niet als eregast, zoals hem is beloofd, maar om als fascinerende rariteit tentoongesteld te worden aan het langstrekkende publiek. ,,Dit deel van ons koloniale verleden had op geen betere manier verpakt kunnen worden,'' schrijft de jury. ,,Hij schreef een geschiedenisboek dat tevens een boek over geschiedenisboeken is.''

Het is niet de enige prijs die de kinderboekenschrijver kreeg uitgereikt. Voor zijn boek 'De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal' kreeg hij de eervolle vermelding, een 'Vlag en Wimpel'.

Een van de Zilveren Griffels wordt door de Griffeljury bekroond met de Gouden Griffel. Wie de Gouden Griffel wint wordt tijdens het Kinderboekenbal op dinsdagavond 1 oktober bekendgemaakt.