Politie waarschuwt voor sms'jes over pakketjes

27-05-2021 Nieuws Redactie

Foto: politie


MAASSLUIS - De politie waarschuwt met name eigenaars van een Android-telefoon voor 'vreemde sms'jes over postbezorging'. Criminelen proberen via zo'n bericht mensen zover te krijgen een app te installeren. Die app geeft de criminelen toegang tot telefoongegevens en daarmee mogelijk ook tot  bankgegevens.

"In een tijd waarin we veel online pakjes bestellen, heeft iedereen weleens op een trackinglink in een sms geklikt", aldus de politie in een waarschuwing die uit is gestuurd naar aanleiding van klachten in de afgelopen dagen. "Wees hier extra voorzichtig mee, want dat is de plek waar kwaadwillenden nu hun slag proberen te slaan. Criminelen proberen het idee te geven dat u via de app de bezorging van een pakket kunt volgen. De link in de sms leidt u naar een valse app, die zich nestelt in uw telefoon."

Het gaat volgens de politie om zogeheten Flubot-malware. Zodra deze is geïnstalleerd steelt de app persoonlijke informatie als wachtwoorden en bankinformatie. "Ook kijkt Flubot naar de contacten op uw telefoon om zichzelf opnieuw te verspreiden. Dit alles helpt criminelen om onder meer bankfraude te plegen."

De politie adviseert niet op de link te klikken, sowieso niet op een link in een sms om een pakket te volgen. "Download dergelijke apps niet via een link maar zoek de app zelf op in de Play Store." Wie merkt toch de fout in te zijn gegaan doet er goed aan 'zo snel mogelijk contact op te nemen met de provider of telefoonaanbieder'. Dit om verdere schade te voorkomen. Wie echt al financiële schade heeft wordt aangeraden aangifte te doen bij de politie. "Bel ook direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Deel daarnaast uw verhaal met vrienden en kennissen. Zo helpt u voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt."Gerelateerd