Strijd barst los op Open Monumentendag

04-09-2018 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van Europa. In onze stad hebben diverse organisaties de handen ineen geslagen. Op 8 september zal een theaterspektakel ‘De Strijd om de Sluizen’ deze tijden doen herleven.

450 jaar geleden was Maassluis het toneel van felle gevechten tussen de Spanjaarden en de Geuzen. Op en rond het Schanseiland voltrokken zich diverse keren gevechten om in het bezit te komen van de Monstersche Sluis en zo toegang tot het achterland te controleren.

Theaterspektakel

Op 8 september zal een theaterspektakel deze tijden doen herleven. Zo zullen er Geuzen en Spanjaarden op en rond de Monstersche Sluis met elkaar in de clinch raken en is deze dag Willem van Oranje de ontzetter van Maassluis. De Groote Kerk speelt ook een belangrijke rol in het spektakel, daar zal Maasluis opstaan tegen de Spaanse soldaten. En hoe het afloopt? Dat kun je zien op 8 september. En vergeet vooral niet om een kijkje te nemen in de Prince Admirael, de replica van een schip uit de 16e eeuw en elk jaar Brielle “herovert” tijdens de 1 april feesten van Brielle.

Programma

11:15– 12:30 uur | Historisch Stadsspektakel | Prinsekade
De opening van Open monumentendag Maassluis start met een historisch stadsspektakel over de strijd om de Sluizen. De Spanjaarden zullen opnieuw voet aan wal zetten in Maassluis, ook de Watergeuzen zullen Maassluis betreden. U zult herbeleven wat er zo’n 450 jaar geleden is gebeurd toen Maassluis en ons land aan het begin stond van de 80-jarige oorlog. U bent vanaf 11:00 uur welkom op de Prinsekade, waar we om 11:15 uur zullen starten met het Historische Stadsspektakel.

12:30 uur | Aanmeren De Prince Admirael

13:00 uur | Bezoeken De Prince Admirael
Extra bijzonder is het feit dat het geuzenschip de Prince Admirael aanwezig zal zijn. Deze zal te vinden zijn aan de Stadhuiskade en is te bezoeken van 13:00-17:00 uur.

12:30 – 13:30 uur | Berechting | Marnixkade en Groote Kerk Maassluis
Na de start op de Monstersche Sluis zal om circa 12:30 uur een historische berechting plaatsvinden in de Groote Kerk van Maassluis. Onderweg op de Marnixkade zal ook het schip de Prince Admirael uit den Briel langszij komen.Voor de berechting zijn gratis kaarten af te halen bij Ervaar Maassluis Info, Nieuwstraat 2. Let op: er zijn slechts 500 kaarten beschikbaar. Op = op!

14:30 uur | Stoet figuranten | Binnenstad naar Bloemhof
Verplaatsen ter voet figuranten naar Bloemhof.

15:00 uur | afsluiting | Bloemhof
Om circa 15:00 uur zal het einde plaatsvinden bij Bloemhof.

Spanjaarden en Geuzen zullen de gehele middag door Maassluis paraderen en er is een trekschuit aanwezig die laat zien hoe het transport plaatsvond richting het achterland.Gerelateerd