White Wall Project wint de Waterweg Cultuurprijs

21-10-2017 Nieuws Redactie

MAASSLUIS/SCHIEDAM – Het White Wall project van Paco Dalmau heeft vanavond de Waterweg Cultuurprijs gewonnen. De bekendmaking van deze felbegeerde award, die uitgereikt wordt aan het beste idee voor een cultureel project in de regio Waterweg Noord, vond vanavond plaats in het Stedelijk Museum in Schiedam. Naast het White Wall project waren er nog twee projecten in de race voor de prijs: Project Podiumbeest van de Stadsgehoorzaal Vlaardingen en De Cultuurfabriek Schiedam van Stichting W4U.

The White Wall project moet een kunstinstallatie worden, gemaakt van hout en canvasdoeken van 1000 meter lang, waarbij de inwoners van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam de belangrijkste kunstenaars zijn. Dat is het idee van de van oorsprong Spaanse, maar al 5 jaar in Rotterdam wonende, kunstenaar Paco Dalmau. Oorspronkelijk was het bedoeld om opgezet te worden langs de Maassluissedijk, midden in de Lickebaert. Vanwege de (voorbereiding op de) bouw van de Blankenburgtunnel is dat niet mogelijk. Dalmau heeft nu twee ijzers in het vuur: hij is welkom in Maassluis en in Schiedam. In overleg met de gemeente Schiedam staan de mogelijkheden bij het Sterrebos en op de Maasboulevard nog open. The White Wall komt volgens de plannen van Dalmau volgend jaar zomer tot stand met de medewerking van een grote groep inwoners van het Waterweggebied. Schiedammers, Vlaardingers en Maassluizenaars die hun dromen en ideeën toevertrouwen aan het doek, maar ook kunstenaars die daarbij assisteren, bouwers en meer. Het project kent een randprogrammering, met dans en theater, muziek en zang ook yoga. Doel is de inwoners van de steden te verbinden, zoals de rivier de steden verbindt.

De begroting van Dalmau loopt momenteel op tot meer dan twintigduizend euro. Hij dekt de kosten, onder meer aan een kilometer doek en hout om een stellage te maken van vijfhonderd strekkende meter om het reusachtige 'schilderij' op te plaatsen, uit de prijs en sponsors. Zo wist hij verffabrikant Talens al te strikken tot het beschikbaar stellen van honderd kilo verf.

De Waterweg Cultuurprijs prijs bestaat uit een sculptuur van kunstenaar Sjef Henderickx en een geldbedrag van €15.000. De Waterweg Cultuurprijs wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en het Fonds Schiedam Vlaardingen.Gerelateerd