'Hersenen moet je niet verzuipen'

17-04-2017 Onderwijs Redactie

MAASSLUIS - Kinderarts Nico van der Lely was onlangs te gast op het Lentiz Reviuslyceum om leerlingen van de eerste en tweede klassen van locaties Kastanjedal en Reviusplein te informeren over het gebruik van alcohol op jonge leeftijd en de gevolgen daarvan.

Kinderarts Nico van der Lely vertelde de leerlingen dat hij op zijn poli Jeugd en Alcohol van het Reinier de Graaf Ziekenhuis per jaar rond de honderd jonge kinderen met een alcoholvergifitiging behandelt. Hij ziet kinderen van 14 jaar die een alcoholpromillage van 2,8 procent in hun bloed hebben. In het verkeer mag je niet rijden met meer dan 0.5 promille in je bloed, dat staat ongeveer gelijk aan 2 glazen alcohol. Beginnende rijders mogen niet meer dan 0,2 promille in hun bloed hebben. De kinderarts waarschuwde dat je vanaf een promillage van 3 procent kunt sterven aan overmatig alcoholgebruik door verstikking.

Verdrinking
Ook gaf dr. Van der Lely het voorbeeld van een jongen van 15 jaar die - doordat hij te veel had gedronken - is omgekomen door verdrinking. Want, als je te veel op hebt en je komt te water, dan weet je niet meer wat 'onder' en 'boven' is waardoor je niet meer zelf uit het water kan komen.

Leerlingen
Wat vonden de leerlingen er zelf van? Lees hieronder een verslag van een aantal eersteklassers: "Sommige jongeren zijn nog heel jong als ze beginnen met drinken. De schade die alcohol veroorzaakt, is heel groot. Als je te veel en te vaak drinkt, kan je hersenschade oplopen. Als je eigenlijk slim genoeg bent voor het havo, kan je daardoor op het vmbo terecht komen. Dat is natuurlijk zonde voor later. De leerlingen bij ons in de klas drinken geen alcohol. We vinden onszelf daar ook nog veel te jong voor, maar in andere klassen zijn er wel leerlingen die alcohol drinken. Dat vinden ze stoer. Wij vinden het eerder stom. Je hersenen zijn veel te belangrijk. Die moet je niet verzuipen."Gerelateerd