AWP wil Monstersche Sluis weer open voor paling

11-03-2015 Politiek Redactie

MAASSLUIS - De Algemene Waterschapspartij (AWP) Delfland wil de Monstersche Sluis in het stadshart van Maassluis weer openen. Niet alleen voor pleziervaart, maar ook zodat de glasaal weer de polders in kan trekken.

"De paling staat sinds 2009 op de lijst van bedreigde diersoorten. De aanwas bedraagt nog slechts 1% tot 5% van de aanwas in de jaren '70. Toen konden de piepkleine glasaaltjes nog door de kieren van altijd iets lekkende sluisdeuren naar binnen komen. En tijdens het spuien kon de volwassen schieraal terug naar open zee. Sindsdien zijn veel historische sluisjes en uitwateringen zoals de Monstersche Sluis gewoon dicht gemaakt. Dat was het efficiëntiedenken van die tijd", zegt de Maassluise Ko Heijboer van de AWP.

Voor de AWP is een voor de hand liggende oplossing het heropenen van alle historische uitwateringen zoals de Monstersche sluis. Dat is goed voor de paling en andere trekvissen, zoals stekelbaarsjes. Daarom zegt de AWP Delfland het burgerinitiatief om de Monstersche Sluis te heropenen te steunen.Gerelateerd