Rookruimtes in horeca definitief verboden

27-09-2019 Uit Redactie

MAASSLUIS - Vanaf vandaag mag er in cafés en andere horecagelegenheden niet meer gerookt worden. Ook niet in rookruimtes. Dat heeft de Hoge Raad vanochtend bepaald. De hoogste rechter van Nederland deed deze uitspraak in een zaak die in 2016 werd aangespannen door antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN). Rookruimtes zouden in strijd zijn met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat ook door Nederland is ondertekend, aldus CAN. Dat verdrag wil tabaksgebruik bestrijden.

Sinds 1 juli 2008 mag er in Nederland alleen in speciale ruimtes worden gerookt; elders in de horeca geldt een rookverbod. Het gerechtshof in Den Haag gaf CAN al eerder gelijk, maar de Staat ging daarop in cassatie. De Hoge Raad verwerpt dat cassatieberoep en zegt dat rookruimtes niet wettig zijn. Niet-rokers zouden sociale druk kunnen voelen om zich bij de rokers in een rookruimte aan te sluiten. Ook is onvermijdelijk dat er rook ontsnapt en in de rookvrije gedeeltes van een café of restaurant terechtkomt.

Het verbod op rookruimtes geldt per direct, maar het is niet duidelijk vanaf wanneer het gehandhaafd wordt.

De reacties op de uitspraak zijn verdeeld. CAN is blij met de uitspraak, want 'een rookruimte bevordert de rookcultuur en dat is nu juist wat we niet willen met het oog op de jonge generatie'. Branchevereniging Horeca Nederland is verbolgen, omdat juist afspraken met de overheid zijn gemaakt dat rookruimten pas met ingang van 1 juli 2022 verboden zouden zijn. Die bijna drie jaar tot dan, bedoeld om de horecavestigingen aan te passen, worden hun nu ontnomen. Horeca Nederland roept op om controles op het verbod op rookruimtes voorlopig niet te beginnen.Gerelateerd