Categorieën

Service

50-plussers even geen hulpverleners

50-plussers even geen hulpverleners
Gezond

50-plussers even geen hulpverleners

  • Redactie
  • 29-04-2020
  • Gezond
50-plussers even geen hulpverleners
MAASSLUIS – Burgerhulpverleners boven de 50 jaar mogen door het coronavirus niet meedoen met de HartslagNu, een app waarin onder andere burgerhulpverleners, artsen en verpleegkundige geregistreerd staan en bij een reanimatie worden opgeroepen. Raadslid Sandra Vreugdenhil spraak daar dinsdagavond, tijdens het actualiteitenhalfuur in de gemeenteraadsvergadering, namens de VVD Maassluis haar zorgen hierover uit.

Vreugdenhil gaf aan dat het aantal burgerhulpverleners substantieel is gedaald nu 50-plussers niet mee mogen doen en dat de straal waarin overige hulpverleners opgeroepen worden aanzienlijk is vergroot. Daarom vroeg zij de burgemeester of het mogelijk is dat de handhavers van Maassluis aan de groep toegevoegd worden.

Burgemeester Edo Haan reageerde terughoudend te zijn om de mensen van team Handhaving en Toezicht aan de groep toe te voegen. ,,Zij hebben, net als burgerhulpverleners, niet de beschermingsmiddelen die brandweer en politie wel tot hun beschikking hebben,” legde hij uit. ,,Wij willen voorkomen dat vrijwilligers of ons eigen personeel besmet raken met het virus.”

De burgemeester erkent dat burgerhulpverleners van 50 jaar en ouder niet mee mogen doen met HartslagNu. ,,50-plussers wordt gezien als groep die je niet moet willen belasten met reanimaties.” Wel wil hij inwoners op het hart drukken zorg in te schakelen bij gezondheidsproblemen. ,,Mensen die zich ziek voelen, ga echt naar de dokter. De gewone gezondheidszorg komt weer op gang. Er is ook weer ruimte bij de intensive care en dergelijke.”