Categorieën

Service

Bijzonder toeval brengt schilderij Henk Fortuin terug in Maassluis

Bijzonder toeval brengt schilderij Henk Fortuin terug in Maassluis
Nieuws

Bijzonder toeval brengt schilderij Henk Fortuin terug in Maassluis

  • Redactie
  • 12-12-2021
  • Nieuws
Bijzonder toeval brengt schilderij Henk Fortuin terug in Maassluis

Peter Spuij en Hiroshi Matsuura met het schilderij van Henk Fortuin.

MAASSLUIS - De Marktplaatsverkoop van twee oude speakers heeft er voor gezorgd dat de Stichting Henk Fortuin in het bezit is gekomen van een werk van schilder Fortuin. Op het olieverfschilderij staat de Maassluise molen De Hoop op de Zuiddijk.

Het is eind november als Leidenaar Hiroshi Matsuura naar Maassluis rijdt om twee elektrostatische  speakers uit 1957 op te halen. Hij heeft ze via Marktplaats gekocht van Peter Spuij, bestuurslid van de Stichting Henk Fortuin. Als de speakers in de auto zijn gezet, heeft Hiroshi, die nooit eerder in Maassluis was, nog een vraag over de molen waar hij zojuist langsreed. ‘Hij lijkt op de molen waar ik een schilderij van heb, gemaakt door een excentrieke schilder.’

Peter Spuij reageert verrast. ,,Gaat het om Fortuin?". Het antwoord is bevestigend, waarna Peter vertelt over zijn betrokkenheid bij de stichting en de twee verder aan de praat raken. Hiroshi is niet alleen geïnteresseerd in oude audioapparatuur maar is ook verzamelaar van schilderkunst. Het schilderij van Fortuin kocht hij een jaar of zes geleden voor 50 euro in een kringloopwinkel, waarna hij op zoek ging naar informatie over de schilder en onder andere de documentaire ‘De Nalatenschap’ van Frans Bromet over Fortuin bekeek.

,,Ik vond het een bijzonder schilderij maar eigenlijk is het niet helemaal mijn smaak", vertelt Hiroshi die later vooral werk uit de zogenoemde Limburgse school is gaan verzamelen. ,,Sindsdien staat het schilderijtje heel treurig op de vloer, leunend tegen de muur van mijn werkkamertje. Bij jullie is het veel beter af. Mooi dat jullie als stichting je zo inspannen om het werk van Henk Fortuin te redden uit het vagevuur."

Afgelopen weekend kwam Hiroshi Matsuura het schilderij overhandigen aan Peter Spuij. En zo kwam de Stichting Henk Fortuin na een bijzonder toeval in het bezit van een nog niet bekend schilderij.

Stichting Henk Fortuin beheert en exposeert
Vrijwilligers van de Stichting Henk Fortuin beheren het werk van de in 2007 overleden schilder met als doel Maassluizers, kunstliefhebbers en anderen er kennis mee te laten maken. Er verschenen boekjes over zijn werk, het werk wordt op henkfortuin.nl gepresenteerd en gearchiveerd, er wordt geëxposeerd en er wordt (onder andere om uit de kosten te komen) werk verkocht. In de planning staat een expositie in Rozenburg, aanstaande voorjaar met werk dat Fortuin maakte van Rozenburg en Blankenburg en omgeving.