Categorieën

Service

D66 Maassluis pleit voor beleid op AI binnen gemeente

D66 Maassluis pleit voor beleid op AI binnen gemeente
Politiek

D66 Maassluis pleit voor beleid op AI binnen gemeente

  • Redactie
  • 26-06-2024
  • Politiek
D66 Maassluis pleit voor beleid op AI binnen gemeente

MAASSLUIS - D66 Maassluis pleit ervoor dat de gemeente beleid opstelt rondom generatieve AI. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de fractie stelt aan het Maassluise college van burgemeester en wethouders.

De fractie haalt een artikel van EenVandaag aan waaruit blijkt dat ruim driekwart van de Nederlandse gemeenten ‘op een of andere manier’ gebruikmaakt van ChatGPT. Generatieve AI zou de hoge werkdruk van ambtenaren verlichten. Maar het gebruik van dit soort programma’s brengen ook risico’s met zich mee. Zo zijn er ethische en privacyrisico’s en zijn er twijfels over de manier waarop de data, waarop het model is gebaseerd, verzameld zijn. D66 Maassluis wil weten op welke manier generatieve AI een plek heeft in Maassluis en stelt daarom schriftelijke vragen over dit onderwerp aan het college.

De fractie wil allereerst weten of generatieve AI programma’s zoals ChatGPT door Maassluise ambtenaren, leveranciers en/of regiosamenwerkingen gebruikt worden. ,,Wordt generatieve AI structureel ingezet in processen binnen de gemeente?” Bovendien vraagt de partij of er toezicht is op het gebruik van deze programma’s.

Verder vraagt de fractie welke kansen en risico’s van generatieve AI het college ziet voor de gemeente Maassluis. ,,Heeft de gemeente Maassluis een visie en/of beleid rondom het gebruik van generatieve AI of AI in het algemeen? Zo nee, bent u het met D66 eens dat Maassluis een visie en/of beleid op moet stellen rondom generatieve AI?”