Categorieën

Service

Dodelijk schuldig

Dodelijk schuldig
112

Dodelijk schuldig

  • Redactie
  • 31-10-2021
  • 112
Dodelijk schuldig
REGIO – Bij de Lidl supermarkt waren ze in de aanbieding: een set fietslampjes voor een paar euro. Misschien toch maar even aanschaffen, nu de dagen korter worden. Het kan net het verschil zijn tussen leven of dood, zo vertelt Marco Mout. Hij schreef over een bloedstollende gebeurtenis die hij zelf meemaakte.

Ineens zag ik haar, maar veel te laat. Het was al donker in de stad, toen ik die slecht verlichte straat inreed en mijn snelheid verminderde voor de verkeersdrempel. Daar was ze. Ineens. Vlak naast m’n auto. Donker haar, donkere kleding, donkere fiets. Het enige dat oplichtte, waren haar witte oortjes waar ze waarschijnlijk de nieuwste hits van de nieuwste artiesten op hoog volume beluisterde. Misschien was ze 14. Misschien 15. Misschien was ze jouw dochter. Misschien jouw jongere zus. Misschien jouw kleindochter. Misschien je nichtje.

Voor ik het wist schoot ze naar links. Geen richting aangevend. Voor ik het wist lag ze, met haar fiets, onder mijn wielen. En stortte de dood en immens diepzwart verdriet zich in de levens van iedereen die het meisje kende. Iedereen. En míjn leven. Haar ouders zouden het mij nooit vergeven. Ook al hadden ze hun dochter laten fietsen zonder zichtbare verlichting; ik zou voor hen levenslang 'dat monster in die auto' zijn. En voor de Wet ben ik als bestuurder aansprakelijk wegens haar dood.

Maar dankzij mijn snelle reactievermogen, mijn perfecte remmen, kon ze gelukkig onverlicht doorfietsen, levend(ig) en wel. Mijn geschrokken getoeter beantwoordde ze, zoals het hormoon-gedreven pubers betaamt, met een boos opgestoken 'Fuck jou man' middelvinger, uitgestoken tong en ze fietste verder, het duister in. Op weg naar het huis waar haar ouders blij waren dat ze veilig weer thuis was.

Het waren 5 centimeters geweest tussen thuiskomen of doodblijven.

5 Centimeters tussen 'hoi mam, ik ben weer thuis' of twee agenten aan de deur die vragen of u 'de ouders bent van..'

#Doedatlichtaan!

Marco Mout

Marco Mout is oprichter en ‘Eindbaas’ van www.walhallab.nl; dé uitdagende plek na, naast of in plaats van school voor de ontdekking, begeleiding en opleiding van jeugdig talent.