Categorieën

Service

Gemeente zwicht voor dreigementen folderverspreiders

Gemeente zwicht voor dreigementen folderverspreiders
Nieuws

Gemeente zwicht voor dreigementen folderverspreiders

  • Redactie
  • 26-06-2020
  • Nieuws
Gemeente zwicht voor dreigementen folderverspreiders
MAASSLUIS – De gemeente Maassluis lijkt gezwicht voor de dreigementen  van de Vereniging van Mail Distributiebedrijven. Die sommeerde onlangs om de zogeheten ‘Ja-Ja sticker’ nog niet in te voeren. En als de gemeente dat niet deed dan zou er een gang naar de rechter volgen.

Vanaf 1 juli zou de ‘Ja-Ja sticker’ ingevoerd worden in onze stad. Alleen inwoners van Maassluis met een gratis verkrijgbare Ja-Ja sticker op de brievenbus zouden dan nog ongeadresseerde reclamefolders ontvangen. Hiermee zou een motie uitgevoerd worden die vorig jaar begin november werd aangenomen.

De Vereniging van Mail Distributiebedrijven (MailDb), die met elkaar zorgen voor de reclamefolders in uw brievenbus, was daar niet blij mee. ,,Dat is veel te kort dag, aldus de Vereniging die wil dat er een overgangstermijn van 20 maanden wordt gehanteerd. Die tijd hebben ze nodig om zich goed voor te bereiden op de nieuwe situatie, zo schreven ze in een brief aan het college en de gemeenteraad.

De maildistributeurs verwijzen in hun brief aan de gemeente dat er al eerder een uitspraak is geweest van een rechtbank over de overgangstermijn en dat een beroep hiertegen van (onder meer) de gemeente Rotterdam niet betekent dat het nieuwe systeem ingevoerd mag worden in Maassluis. En die redenering wordt nu gevolgd door de gemeente Maassluis. er wordt nu op basis van eerdere juridische eisen, bij rechtszaken tegen de gemeente Rotterdam, een overgangstermijn van 20 maanden gehanteerd. Concreet betekent dit voor Maassluis dat het nieuwe stickersysteem per 1 juli 2021 wordt ingevoerd.

Voor het college was ‘Nee-Ja’ het uitgangspunt voor alle bezorgers van reclamedrukwerk, ook als er geen sticker op de brievenbus zat. Dus alleen als je dat echt zelf wilde, en aangaf met een ‘Ja-Ja sticker’ dan kreeg je nog folders. Scheelt een hoop papier, drukinkt en ook belasting van het milieu. Maar ook inkomsten voor folderdistributeurs en die hebben in eerste instantie geen boodschap aan wat een gemeente wil, of wat goed is voor het milieu. Hoe de vereniging zich voor moet bereiden en waarom dat zoveel tijd kost wordt niet verteld. In de praktijk zal een krantenjongen of foldermeisje die bij u morgen ineens een sticker aantreft daar direct op reageren. Die instructie krijgen ze namelijk standaard. En daarna is het een kwestie van tellen wat je overhoudt in het nieuwe systeem en daar de aantallen op aanpassen.

Voor wie af wil van de berg folders zijn er voorlopig nu drie opties: een ‘Nee-Nee sticker’ voor wie ook geen huis-aan-huiskrant wil, een ‘Nee-Ja sticker’ voor wie dat laatste wel wil of de app “Alle Folders”, verkrijgbaar in de Google Play Store en in de Apple App Store. En dat kunt u combineren met het lezen van bijvoorbeeld Maassluis24 voor al het lokale nieuws.