Categorieën

Service

Kunstwerk van de Maand december: Vallende ruiter

Kunstwerk van de Maand december: Vallende ruiter
Uit

Kunstwerk van de Maand december: Vallende ruiter

  • Jan Buijsse
  • 30-11-2021
  • Uit
Kunstwerk van de Maand december: Vallende ruiter

Fotografie: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Het bronzen beeld van kunstenaar Frank Letterie geeft op een geraffineerde wijze een vallend paard met ruiter weer. Op het eerste gezicht lijkt het misschien wat onbeholpen weergegeven. Kijk je er beter naar dan zie je dat alles klopt. Om de anatomie van het vallende paard zo weer te geven, moet je er beslist een complete studie aan wijden. En dat geldt dan ook nog voor de ruiter. Het beeld is geplaatst aan de Van Speykstraat, op het pleintje bij de loopbrug naar metrostation Maassluis Centrum. Het vermoeden bestaat dat het destijds door de voormalige betonfabriek Elementum geschonken is aan de gemeente Maassluis.

Van deze kunstenaar, die destijds voor zijn afstudeerwerk de Prix de Rome met gouden erepenning ontving, staan nog twee beelden in Maassluis: Schaap met lam en Abraham Kuyper. Over de Vallende Ruiter schrijft hij onder andere: ‘Ik heb eerst allerlei ontwerpen gemaakt in verschillende vormen en formaten waarvan een aantal als grotere beelden uitgevoerd zijn.’ Er staan dan ook vier verschillende Vallende Ruiters in onze provincie. De overige drie staan in Voorburg in park Vreugd en Rust, in Krimpen aan den IJssel aan de Brinkweg/Vijverlaan en in Leiden in de Kagerstraat, bij het ROC Leiden.

Wat vinden Maassluizers van het kunstwerk?
De Maassluise jeugd vindt het beeld zielig, maar ook schattig. Iets met dieren wordt ook gewaardeerd. En in dit geval wordt wederom om wat nadere informatie gevraagd.

De ‘willekeurige’ Maassluizer vindt het een prachtig beeld met kracht weergegeven. De vallende beweging lijkt levensecht. Kritiek is er vooral op sokkel en locatie: Jammer dat het wat weggestopt staat op een wat armoedige sokkel op een klein pleintje aan de Van Speykstraat.

Een prachtig ruimtelijk beeld vindt ‘de’ Maassluise kunstenaar. Paard en ruiter lijken echt te vallen waardoor het heel erg bewegelijk en dynamisch wordt. Als je erlangs loopt schrik je bijna, wil je even opzij springen. Er zitten snelheid en beweging in: de staart zwiept omhoog en zakt dan in, alles klopt, de benen van het paard, de kop, de romp, en ook de armen en het lichaam van de ruiter. Details spelen hierin geen rol, we zien snelheid, we zien een over de kop vallend paard met ruiter.

Kunstwerk van de Maand
Kortom een brons dat zijn plaats verdient in Maassluis, wellicht op een betere locatie. Nieuwsgierig geworden? Ga het beeld bekijken en vind meer informatie op http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/vallende-ruiter/, voor de locatie: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

De werkgroep Kunstwerk van de Maand, bestaande uit Mischa Koorneef (coördinatie), Nel Wilkes (fotografie), Jacques Visker (research), Jan Buijsse (publiciteit) zet iedere maand een ander kunstwerk in de schijnwerpers.