Categorieën

Service

Kunstwerk van de Maand mei: Vuurtorenwachters

Kunstwerk van de Maand mei: Vuurtorenwachters
Uit

Kunstwerk van de Maand mei: Vuurtorenwachters

  • Charmaine Hulsbosch
  • 25-04-2023
  • Uit
Kunstwerk van de Maand mei: Vuurtorenwachters

Fotografie: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Wat hebben de Vuurtorenwachters van beeldenmaker Erik Buijs (Rhenen 1970) met Het Hoge Licht en Het Lage Licht te maken? Volgens de beschrijving van dit Kunstwerk van de Maand op de website van de kunstenaar moeten de palen samen een lichtlijn vormen. Dit doet denken aan de twee lichtbakens die nog niet zo lang geleden langs de rivier stonden en de roergangers op de schepen hielpen om op koers te blijven in de vaargeul. Als de roerganger die lichten recht boven elkaar zag, dan lag hij ‘in de lichtlijn’. Er zijn twee straten op Het Balkon naar die bakens genoemd, Het Hoge Licht en Het Lage Licht.

Erik Buijs heeft met dit idee gespeeld. In 2013 maakte hij in opdracht van de gemeente Maassluis deze Vuurtorenwachters op twee houten palen van ca. 9 meter hoog en werden in de wijk Het Balkon geplaatst. Bij de paal voor de school Het Balkon hing hij een mannetje met een draaglamp helemaal bovenin en bij Avonturis een zelfde mannetje halverwege de paal.

Zo’n vuurtorenwachter is een grof gekleid en daarna in aluminium gegoten aardmannetje met een groot gezicht en een lange baard. Hij draagt een vreemde hoofdtooi. Aan de voorkant lijkt het op een kapiteinspet maar aan de achterkant is het een zuidwester. Hij heeft zijn lamp in de linkerhand, de arm half geheven. Onder de rechterarm houdt hij zijn teddybeer geklemd.

De kunstenaar, of beeldenmaker zoals Erik Buijs zichzelf liever ziet, volgde een opleiding in monumentale sculptuur aan de Sint Joost Academie in Breda en hij studeerde monumentale architectonische vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Erik maakt al jaren naam met beelden in de openbare ruimte. Hij onderzoekt de betekenis van zijn beelden zorgvuldig en denkt na over de interpretaties die ze oproepen. Afhankelijk van de blik van de beschouwer is dat ironisch of humoristisch.

Wat vinden Maassluizers van het kunstwerk?

Een willekeurige voorbijganger zegt: ‘Van het kunstwerk Vuurtorenwachters maakt de wachter boven op de paal een verloren indruk. Maar ja, tegelijk vind ik het beeld ook humoristisch. Als hij daarboven maar een goede jas aan heeft!’ En een collega kunstenaar uit Maassluis zegt er dit van: ‘Ik dacht dat er een verweerde tuinkabouter aan een paal was bevestigd, maar dit is dus een serieus kunstwerk. Jammer van de knullige bevestiging aan die paal, want het beeldje zelf is wel koddig. Ik begrijp de plek aan de Waterweg wel, maar ik zou zelf voor een andere manier van plaatsing denken, want op deze manier krijgt hij te weinig aandacht. Of is dat juist een onderdeel van het verhaal?’

In het najaar van 2020 verhuisde het mannetje met het bovenlicht van de school naar de middenberm van de Jacob van Heemskercklaan, recht voor de Doggevaart. Zijn collega vuurtorenwachter met het onderlicht zal ook nog wel een tikje opzij gaan, zodat die recht voor de middellijn van de Jacob van Heemskercklaan komt te staan. Eindelijk samen in één zichtlijn.

De exacte locatie van deze en andere openbare kunstwerken in Maassluis kunt u vinden op: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart en op de website van de Culturele Raad Maassluis vindt u meer informatie die de research over dit kunstwerk heeft opgeleverd, zie: http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/vuurtorenwachters/

Het Kunstwerk van de Maand wordt u gebracht door Mischa Koorneef (initiator en coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Charmaine Hulsbosch (publiciteit).