Categorieën

Service

Kunstwerk van de Maand: Schaap met Lam

Kunstwerk van de Maand: Schaap met Lam
Uit

Kunstwerk van de Maand: Schaap met Lam

  • Jan Buijsse
  • 23-12-2020
  • Uit
Kunstwerk van de Maand: Schaap met Lam

Foto: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Op de kruising Hekelarij/Twijnerij in de Vertowijk staat op ware grootte het kunstwerk Schaap met Lam. Het is een werk van kunstenaar Frank Letterie.

Heel realistisch staat het daar in brons te pronken. Affectie tussen moeder en drinkend kind is goed weergegeven.

Van het bronzen kunstwerk is nog een exemplaar gegoten. Dit gezinnetje staat in Utrecht aan de Notenboomlaan. Het Maassluise beeld is gemaakt in opdracht van aannemersbedrijf Muwi als cadeau aan de gemeente Maassluis.

Een van de kunstenaars die het beeld becommentarieerde zei: "Dit is een ontroerend onderwerp voor een beeld. Maar toch heeft de maker er iets bijzonders van gemaakt. Door de hoekige lijnen wordt het beeld abstracter. Het schaap lijkt wel opgebouwd uit blokken, alleen de kop en poten laten zien dat het een schaap is. Zo ook het lam met zijn hoge en heel dikke poten. Samen vormen ze een harmonische eenheid in vorm. En ontstaat zo een bijzonder en niet alledaags beeld van een schaap met lam."

Ook de jeugd is positief. Zo merkte een van de kinderen op: "Ik vind het wel mooi en er is ook duidelijk te zien wat het is. Het heeft wel een beetje rare vormen en ik zou het zelf niet kopen maar ik vind het voor buiten wel een heel mooi beeld."

Kijk voor alle beoordelingen op de website, zie hieronder,

Frank Letterie heeft nog twee beelden in onze stad staan. Naast ons Schaap met Lam zijn er de Vallende Ruiter vlakbij station Maassluis-Centrum en Abraham Kuyper op het Marelplein. De laatste twee zijn eveneens voorbeelden van realistische kunstwerken. Dat is dan ook kenmerkend voor al Franks beeldhouwwerk. Meestal werkt hij in brons, af en toe hakt hij in steen. Sommige van zijn beelden omvatten een moment uit de interactie tussen mens en dier, zoals verstilde situaties tussen moeder en kind. Ons Schaap met Lam is daar een voorbeeld van.

Kunstwerk van de Maand is een samenwerkingsverband van de Culturele Raad Maassluis, de Historische Vereniging Maassluis en de Gemeente Maassluis. Iedere maand wordt een Maassluis kunstwerk gekozen. Van dit kunstwerk wordt een beschrijving gemaakt. Verder wordt enkele kunstenaars en een aantal ‘willekeurige’ Maassluizers gevraagd wat zij van het kunstwerk vinden. Het gaat om eigen meningen; het kan derhalve positief maar ook negatief zijn.

Zie voor de volledige beschrijving van het beeld: http://crmmaassluis.nl/kunstwerk/schaap-met-lam/.

Locaties van kunstwerken in Maassluis zijn te vinden op: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.

Zie ook dit artikel.