Categorieën

Service

Seizoen ten einde voor De Trekschuit

Seizoen ten einde voor De Trekschuit
Uit

Seizoen ten einde voor De Trekschuit

  • Redactie
  • 17-10-2023
  • Uit
Seizoen ten einde voor De Trekschuit

MAASSLUIS - Het seizoen zit er op voor De Trekschuit. Afgelopen zaterdag was de laatste reguliere vaart in 2023.

Het weer werkte mee en iedereen heeft genoten, aldus Hanneke Volker namens de organisatie achter De Trekschuit. "Er waren twee jongens aan boord en de oudste mocht de roersturing bedienen, natuurlijk onder toezicht van schipper Leo."

De sluiswachters leverden weer prima werk en bedienden de twee bruggen als vanouds, rekening houdend met bustijden. Dat is het openbaar vervoer van nu, zoals de trekschuit dat vroeger was. Ook die kende vaste aankomst- en vertrektijden. "Ondertussen zorgde gastvrouw Anneke dat eenieder koffie of thee en natuurlijk een gevulde koek van Monseigneur Paul kreeg."

Wist u dat roddels vroeger ‘schuitenpraatjes’ werden genoemd? Als er Maassluisers of Sluisers aan boord zijn, wordt er natuurlijk gepraat over vroeger en gaan herinneringen over en weer. "Dat geeft mij - als gids/viswijf – weer stof die ik een volgende keer aan mijn verhaal kan toevoegen. Het verschil tussen Sluisers en Maassluisers wordt op de schuit toegelicht."

Er zijn in principe altijd vier vrijwilligers aan boord van De Trekschuit, zo legt Volker uit: "De schipper, de co-schipper, een gastvrouw en een gids. Zodra het paard kan worden ingespannen, komen er drie vrijwilligers bij: de menner, de man/vrouw die het paard – in dit geval Sidtharda – mede in het gareel houdt en de man, die zorgt dat hij door middel van een lange houten stok, die uitmondt in een tweetandige vork, de lijn omhoog houdt als we de mast van een aangemeerd schip moeten zien te overbruggen. Dus elke rit vraagt zeven tot acht vrijwilligers." Om alles in het gareel te houden heeft De Trekschuit in totaal zo'n 45 vrijwilligers nodig. 

Het belangrijkste is voor Volker de mooie natuur tijdens de vier jaargetijden. "Elke keer is het weer anders, zo ook de belevenis! Je komt op de trekschuit tot rust!"

Het seizoen van De Trekschuit in 2024 begint in april, als de reguliere vaartochten weer beginnen.