Categorie├źn

Service

Vernieuwde Lijndraaiersbrug officieel geopend

Vernieuwde Lijndraaiersbrug officieel geopend
Nieuws

Vernieuwde Lijndraaiersbrug officieel geopend

  • Redactie
  • 24-02-2022
  • Nieuws
Vernieuwde Lijndraaiersbrug officieel geopend

Wethouder Fred Voskamp deed de officiële eerste brugopening en historische trekschuit 'Den Eerste Snik' maakte een eretocht (Fotograaf: Peter Farla)

MAASSLUIS - De Lijndraaiersbrug aan de P.C. Hooftlaan ligt weer op zijn vertrouwde plek. De brug in het centrum van Maassluis kan na een grondige opknapbeurt weer gebruikt worden om het vaarverkeer te laten passeren. Wethouder Voskamp deed woensdag 23 februari de officiële eerste opening van de vernieuwde brug.

Historische trekschuit 'Den Eerste Snik' maakte daarbij een eretocht en stadsdichter Jaap van Oostrum las zijn bruggedicht voor. Een deel van dit gedicht is onder de brug bevestigd en te lezen voor de verkeersdeelnemers die voor de geopende brug wachten en de bemanning van de boten die er langs varen.

Planning

,,De brug was toe aan een grondige renovatie maar omdat deze midden in het centrum ligt, moest de overlast voor het verkeer en de omgeving minimaal zijn", benadrukt wethouder Voskamp. ,,Er is daarom gekozen voor het demonteren van de brug en het plaatsen van een noodbrug van oktober vorig jaar tot 7 februari dit jaar. Verkeersafsluitingen zijn daarmee tot een minimum beperkt gebleven." De brug is vervolgens op locatie bij aannemer Slangen Staal gerenoveerd.

Ook bij de planning van de werkzaamheden is rekening gehouden met de wensen van omwonenden en ondernemers. Bijvoorbeeld door de brug op verzoek van winkeliers uit de omgeving niet al in de kerstperiode terug te plaatsen, maar te wachten tot het nieuwe jaar. Daarnaast heeft de omgeving een stem gehad in de nieuwe groene kleur van de brug.

Renovatie

Wethouder Voskamp vertelt dat duurzaamheid voor de gemeente een belangrijke eis was bij de opknapbeurt. "Voor alle brugonderdelen hebben de gemeente en de aannemer uitvoerig gekeken of hergebruik mogelijk was. Vervolgens is de brug onderdeel voor onderdeel gerepareerd, onderhouden en duurzaam geconserveerd, waarbij geen onnodig nieuw materiaal is gebruikt. Zoals de brug nu gerenoveerd is, kan deze zeker nog 50 jaar mee. Wel nog met een groot onderhoud in het verschiet over zo'n 25 jaar."

24 februari open

De aannemer doet nog enkele laatste tests en (opruim)werkzaamheden. Naar verwachting kan de Lijndraaiersbrug dan donderdag 24 februari in de loop van de dag weer door alle verkeer worden gebruikt.